Konačno, prve jagode, četvrti mjesec, svježe voće!!
Jagode, crvene, sočne, hranjive, prve među voćem sezone, s lakoćom među top 20 najjačih antioksidanta. Jedna šalica rezanih jagoda podmiruje 50% dnevne potrebe vitamina C i ujedno ima svega 30ak kcal?? I nema nimalo masti? OK, nije baš na 4. decimalu, ali, da 0g masti u jagodi. Niskokalorična, hranjiva, pakirana timom vrijednih nutrijenata. I dolazi u najbolje vrijeme, baš kad nam treba u prehrani za vrijeme izolacije i COVID-19 epidemije.
Ali istodobno, osjetljiva i brzo propada. Zato, iskoristite sezonu, uživajte u ovim tjednima jagoda.
Fragaria x ananassa, vrtna jagoda je voće posebno u svakom pogledu. Za početak, ono što jedemo kao plod, uopće nije bobica! Prevareni? Pa ne baš, zapravo, suprotno :).
Ova lažna bobica (koju svejedno brojimo u bobičasto voće, iako sadrži sićušne sjemenke izvana) sadrži antioksidante, vitamine i minerale po kojima se snažno ističe. Idemo redom.
Vitamini i minerali – jedna šalica rezanih plodova jagoda sadrži oko 50 mg vitamina C, što pokriva 50% dnevnog preporučenog unosa, plus 1/4 unosa folata. O vitaminu C i koristima za imunitet, boranje kože, čvrstoću kože i zubnog mesa više u prethodnom postu. O folnoj kiselini, posebno važnosti za žensko zdravlje, funkciji živčanog sustava, sintezi krvi, i brojnim drugim koristima više nekom drugom nastavku. Ono što je posebno za jagodu je da poznati učinak antioksidanta ovdje dopunjuju brojni fenoli.
Mangan je metal važan u antoksidativnim i enzimskim sustavima koje naše tijelo proizvodi (Mn-SOD mangan super oksid dismutaza!), pa osim zaštitnog ima i radnu funkciju u metabolizmu masti i ugljikohidrata, samo izdvojimo produkciju i funkciju inzulina. Nizak sadržaj natrija i solidan udio kalija, čini jagodu odličnim izvorom za DASH dijetu kod regulacije krvnog tlaka
Antioksidanti – antocijani su moćni flavonoidni antioksidanti koji ujedno kao pigment daju svojstvenu boju jagode, u manjem dijelu tu je još nekoliko antioksidanta iz iste porodice poput flavonola, a važna je sadržaj elaginske kiseline, što zajedno daje moćan antioksidativni potencijal. Elaginska kiselina je fitokemikalija koja pokazuje antikancerogeno djelovanje.
Niskokalorične – svega 50 kcal u jednoj šalici ovog sočnog narezanog voća. Uz to, jagode sadrže ništa masti 0%! Šećer daje jagodama slatkoću, ali uz sadržana vlakna on se sporije upije u tijelo, što čini značajnu razliku.
Trostruka podrška imunitetu (antioksidanti, mangan, vitamin C),
Loše strane – jagoda je vrlo pokvarljivo voće, osjetljiva i delikatna, zato je važno konzumirati je u što svježijem stanju. Nastojte je što manje koristiti za kolače pečenjem, radije dodajte kao nadjev kada je biskvit već pečen. Možete ih miksati u smoothieje, dobro se slaže s ciklom. Dobro ih operite kako bi uklonili zaštitna kemijska sredstva koja se koriste zbog iste te osjetljivosti i hranjivosti koju bi druga manja živa bića također rado pojela. Posebno ako ste intolerantni ili jako senzitivni na pesticide ili imate autoimunih bolesti. Za alergične na jagode nema rješenja, na žalost, osim izbjegavanja jagoda.
Kombinirajte ih s čokoladom tamnom, jogurtom, ili dodajte u zelenu salatu radi svježine par komadića! Idealno voće za obrok poslije vježbanja.