Prehrana u izolaciji obilježena je traženja namirnice za imunitet. Doista može biti izazov kako napraviti pravi izbor hrane u vrijeme COVID-19 pandemije. Kao nutricionist, pokušao sam reagirati na novonastalu situaciju. Kroz 30 objava o hrani birao sam ulogu neke namirnice za imunitet. U početku su ljudi panično kupovali brašno i WC papir, dok je pribrana i racionalna kupovina nakratko nestala. Panika čini da radimo krive odluke, stoga o hrani treba razmišljati prije kupovine. Svakako ne na temelju straha i nepromišljenih odluka.
Razum i panika
Prva crta razumnog razmišljanja je da svijet neće biti zaustavljen u karanteni. Da, možda će brodovi s robom iz dalekih zemalja sporije doći do odredišta, a ponuda trgovine biti drugačija. Ono što se gotovo zaboravilo u sjajnim terasama i alejama supermarketa sada je postalo životno važno. Recimo, trebaju li nam banane ili ne? Da, još uvijek su tu mali proizvođači, lokalni OPG, domaća hrana. Jedna skupo naučena (nadajmo se) lekcija o važnosti samodostatnosti prehrane i proizvodnji hrane za stanovništvo mnogih zemalja. COVID-19 epidemija pomogla nam je postaviti važno pitanje. Proizvodimo li dovoljno hrane za vlastite potrebe? Nadajmo se da će 2020. dati odgovor u pravcu lokalnom, sezonskom, samoodrživom i načelima poštene trgovačke prakse.
Također su stasali brojni internet ponuđači i novopečeni distributeri hrane. Ad hoc Facebook grupe i brza reakcija nakon prvog šoka, dale su nekoliko pravih odgovora u zahtjevnom trenutku. Trend online vježbanja s trenerom pokazao se kao vrlo koristan potporanj očuvanju zdravlja u uvjetima izolacije.
Novi trendovi
Novi trendovi učinili su da, barem nakratko, procvate virtualna komunikacija i poluči lanac dostave hrane od polja do stola. Od kupca do potrošača. Brojne online trgovine su se srušile pod pritiskom narudžbi putem interneta. U neku ruku možda i dobar pokazatelj koliko brzo se stvari mogu mijenjati kada postoji volja i potreba. Trend dostave proizvoda i hrane koji je taman počeo razvijati se, bio je tako dobro došao. Upravo ono što je trebalo malim lokalnim proizvođačima i OPG koji su teško pronalazili put do kupaca u velikim gradovima. Hoće li ovaj trend biti kratkog daha ili izroditi dugoročne promjene prehrambenih navika, ostaje za vidjeti.
Ono što je sigurno, izbor hrane temeljen na informacijama još više dobiva na važnosti. Poznavanje uloge i koristi namirnice za imunitet važan je orijentir u vrijeme SARS-CoV-2 epidemije 2020. i 2021. godine.
Ako bi trebali sažeti poruku u svega nekoliko riječi što nam treba za respiratorne virusne infekcije, uključujući COVID-19? Ključne namirnice za imunitet i nutrijenti išle bi ovako:
- 30 dana 01 I hidracija
- 30 dana 02 II bjelančevine
- 30 dana 03 III biljne bjelančevine
- 30 dana IV biljni proteini komplementarnost
- 30 dana V luk
- 30 dana VI Dvit
- 30 dana VII Cvit
- 30 dana VIII vlakna probava
- 30 dana IX Avit
- 30 dana X jagoda
- 30 dana XI masno tkivo
- 30 dana 12 XII maline
- 30 dana XIV banana
- 30 dana XVII limun
- 30 dana XIV rajčica
- 30 dana 16 XVI šećer
- 30 dana XVIII zobene pahuljice
- 30 dana XIX cink mineral imuniteta
banane biljni proteini bjelančevine cink COVID-19 hidracija jagode komplementarni proteini luk maline masno tkivo mrkva namirnice za imunitet probava proteini rajčica sunce vitamin A vitamin C vitamin D voda