Ima tome dosta godina kako se činilo kako je prehrana po krvnim grupama nestala. Ipak, snažan marketinški poduhvat ne odumire tako lako. Ideja koja prehranu pojednostavljuje na 1 slovo krvne grupe i danas je mnogima fascinacija. Dovoljno je uvjerljiva da mnoge potakne isprobati jednu od 4 dijete kako ih “propisuje” prehrana po krvnim grupama.
Nemalom broju ljudi su genetika, humana fiziologija, metabolizam, stil života i biokemijska posebnost svake osobe prekomplicirani. Zato se javljaju ovakvi modeli koji do kraja pojednostavljuju objašnjenje kako bi se trebali hraniti. Što jesti, a što izbjegavati, dva su pitanja oko kojih se vode svakodnevne rasprave u milijardama ljudskih interakcija. Kad bi bar svu tu složenost mogli nekako pojednostaviti.
Jedan čovjek genijalno se dosjetio jednostavne ideje. Svi ljudi na planeti Zemlji mogu podijeliti na 4 osnovne krvne grupe. Zar ne možemo nekako to povezati s hranom? Beskrajno složeno pitanje ljudske prehrane, tako bi pojednostavili da bi i nepismeni mogli razumjeti. Počistili bi svu silu raznih promašenih dijeta. Trenutno ih ima preko 1200, ako se dobro sjećam broja.
I tako je lansirana knjiga s jedinstvenom idejom da je prehrana po krvnim grupama univerzalno rješenje za sva pitanja hrane i ljudi. Karika koja nam je nedostajala, jedan ključ za sve naše dvojbe i pitanja. Zvuči sjajno kad bi se tako učinkovito moglo riješiti mnoge bolesti vezane uz ljudsko lutanje s hranom.
Godina je 1995., autor je Peter D’Adamo, knjiga je “Eat right for your type”. U slobodnom prijevodu, prehrana po krvnim grupama. Vjerojatno ni sam autor nije očekivao ono što je uslijedilo, u idealno vrijeme ekspanzije Interneta. Središnja teza na kojoj sve počiva je da krvna grupa utječe na vrstu hrane koja najbolje odgovara genetskom kodu te osobe. Pokazala se vrlo popularnom, i do danas je ostala često pitanje nutricionistima.
Prehrana po krvnim grupama obećava postići bolje zdravlje i spriječiti razvoj bolesti. Krvna grupa kojoj pripadamo navodno ujedno predstavlja okvir što bi trebali jesti. U knjizi je D’Adamo na svoj način interpretirao niz znanstvenih podataka s idejom kako svi podaci o hrani jednostavno vode do prehrane po krvnim grupama. Zvuči solidno i znanošću potkovano. Četiri krvne grupe, nije teško. Treba samo odrediti što će koja jesti. Što može poći po krivu?
ZAŠTO PREHRANA PO KRVNIM GRUPAMA NIJE ZNANSTVENO PRIHVAĆENA?
Realnost je takva da su teze D’Adama testirali i drugi znanstvenici, i nisu ih dovele do istih odgovora. Dapače, zaključak je suprotan. Znanost temeljena na dokazima (evidence based) nije potvrdila njegove ideje i interpretacije. Fanovima knjige i zagovornicima prehranâ po krvnim grupama ostala je je nemala biblioteka dr. Petera J. D’Adama, počevši od “Eat right for your type“.
Osim uvodne, tu su i zasebne 4 knjige za svaki tip (AB, 0, A i B). Gotovo pa po jedna za svako slovo. Imamo i kuharicu, a broj 4 stoji i iza D’Adamove prehrane za dijabetes, kronični umor, alergije i rak, ni više ni manje.
Primjer nedavnog kliničkog istraživanja koje jasno pobija D’Adamove teze je iz 2020. Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Ispitivana je veza rezultata prehrane na biljnoj osnovi i parametara zdravlja srca te veza s krvnim grupama.
Naime, poznato je da osobe s krvnom grupom 0 imaju niži rizik kardiovaskularnih bolesti. Kod osoba s krvnom grupom A taj je rizik povećan. Ovo je jedan od zicera koji bi D’Adamova teorija s lakoćom trebala zakucati. Rezultati na žalost ne govore u prilog teza koje zagovara prehrana po krvnim grupama.
Istraživanje je pokazalo kako ove dvije krvne grupe nisu utjecale na rezultate postignute prehranom na biljnoj osnovi (plant based). Drugim riječima, isti rezultati su bili kod krvne grupe A i 0. Krvna grupa nije učinila nikakvu značajnu razliku na rezultate kontrole šećera u krvi (glikemija), smanjenja tjelesne mase, promjene razine lipida u krvi.
ŠTO JE ZAPRAVO Prehrana po krvnim grupama?
Prehrana po krvnim grupama prema ideji dr. D’Adamoa predstavlja se kao vrsta personalizacije prehrane. Osnovna ideja slična je testu nutrigenetike ili testu intolerancije na hranu. Prehrana po krvnim grupama određuje kako bi trebali jesti ovisno o krvnoj grupi (A, B, AB ili O).
Odakle zapravo dolazi ova ideja? Polazna osnova je kako se prehrana naših predaka vjekovima i razvojem civilizacije mijenjala. Pretpostavka je da su se s vremenom prilagodili različitim načinima prehrane. Odatle teza da su prehrambene promjene utjecale na gene povezane s različitim krvnim grupama.
Iz toga D’Adamo vjeruje kako je određena vrsta hrane kompatibilna s određenom krvnom grupom. Poput ključa i brave, na taj način izvlači zaključke kako prema krvnoj grupi moguće poboljšati zdravlje i spriječiti bolesti. Medicina doduše poznaje vezu određenih bolesti i stanja s pojedinom krvnom grupom. Taj dio nije upitan.
Nije upitno niti da namirnice sadrže lektine (hemaglutinin) To su specifični proteini koji se vežu na ugljikohidrate, tvoreći otporne i slabo razgradljive spojeve. Lektini su prisutni u brojnim namirnicama. Najviše ih ima u sirovim mahunarkama i cjelovitim žitaricama. Jedan su od razloga zašto se mahunarke prije kuhanja namaču i ispiru. Pripisuju im se antinutritivna svojstva.
Međutim, D’Adamo u teoriji povezuje lektine s krvnim grupama, razvijajući scenario u kojem se lektini lijepe ili vežu na eritrocite i uništavaju ih. Jasno, različiti lektini štete različitim krvnim grupama. Pojednostavljeno, ova teorijska veza dijeli namirnice na otrovne, neutralne i jako korisne.
D’Adamo tvrdi da 5% lektina uspješno prođe crijevnu barijeru i u organizmu šteti aglutinacijskim učinkom. Nitko prije nije ozbiljnije doveo u vezu krvne grupe i hranu podijelio na takav način. Barem ne ovako radikalno i krajnje pojednostavljeno.
Evo kratkog prikaza kako prehrana po krvnim grupama dijeli namirnice na 4 skupine.
Tip 0
Osobe s krvnom grupom 0 smatraju se izvornom krvnom grupom. Pridan im je status nasljednika lovca-sakupljača. Ključ u prehrani? Visok unos proteina. Lak način za razveseliti ljubitelje mesa. Po tome je prehrana po krvnim grupama tipa 0 slična je paleo dijeti.
Naglašava se “potreba” bogatog unosa proteinske hrane (meso, riba i perad). Dijeta dalje predlaže da osobe tipa 0 trebaju izbjegavati žitarice i mliječne proizvode.
Tip A
Prema D’Adamu, ljudi s krvnom grupom A imaju prilagodljiviji probavni sustav i odgovara im vegetarijanska prehrana. Dijeta tipa A je slična prehrani na biljnoj osnovi ili plant-based. Uključuje mahunarke, žitarice, voće i povrće. Potiče da osobe tipa A trebaju izbjegavati meso i mliječne proizvode.
Tip B
Za osobe s krvnom grupom B D’Adamo tvrdi da imaju jak imunološki sustav, pa mogu tolerirati raznoliku hranu. Dijeta tipa B uključuje uravnotežen izbor namirnica, ali temeljen na mesu. Uključeni su voće i povrće. Međutim, potiče osobe tipa B da izbjegavaju određenu hranu, poput piletine i određenih orašastih plodova. Ovo je jedina grupa koja ima uključenu preporuku mliječnih proizvoda. Sretnici.
Tip AB
Grupa AB smatra se najmlađom krvnom grupom nastalom miješanjem A i B. Dijeta tipa AB po toj logici je kombinacija preporuka za krvnu grupu A i B. Preporučuje se uravnotežena prehrana. Uz to uključuje meso, voće, povrće, mliječne proizvode.
Zaključno, prehrana po krvnim grupama čini se samo donijeti odluku koji tip od 4 izbora? Zvuči krajnje jednostavno.
Kontroverze i kritike
Dijeta po krvnim grupama naišla je na brojne kritike znanstvenih i medicinskih zajednica. Kritičari pitaju za znanstvene dokaze koji bi poduprli njene tvrdnje. Brojne kasnije studije su pobile postavke koje prehrana po krvnim grupama pokušava uvesti.
Ne samo da nisu uspjele pronaći nikakvu značajnu vezu između krvne grupe pojedinca i preferencija te koristi od određene hrane. Rezultati obično nisu davali nikakvu vezu između krvne grupe i odabira hrane. Već i jednostavna logička pitanja dovode D’Adamovu teoriju u pitanje.
Kako objasniti osobi koja je krvna grupa B i ujedno ima intoleranciju laktoze da joj zapravo odgovaraju mliječni proizvodi? Ili još gore u slučaju alergije na mlijeko?
Poput drugih radikalnih pristupa, ograničenja i eliminacije u prehrani mogu imati posljedice. Jednako tako i brisanje posebnosti i pozivanje na univerzalnu teoriju može imati štete. Bez obzira na krvnu grupu, kod gastritisa ili alergije, forsiranje određene vrste hrane koje izazivaju smetnje mogu biti dokazano štetne i opasne po zdravlje.
Pa i kod zdravih osoba koje nemaju smetnji, stroga ograničenja u prehrani, poput izbacivanja mliječnih proizvoda ili druge skupine namirnica, mogu potencijalno dovesti do deficita hranjivih tvari poput vitamina B12 ili proteina. Općenito je teško postići uravnoteženu prehranu uz proizvoljna ograničenja čitavih grupa namirnica.
Uravnotežena prehrana je temeljno načelo zdravlja. Nemoguće je sve potrebne nutrijente dobiti iz ograničenog izbora namirnica. Ako nam poneka smeta ili je teško podnosimo, praksa je potražiti adekvatnu zamjenu, ne izbacivati čitave skupine namirnica. Osim ako to nije indicirano zdravstvenom dijagnozom.
Recimo, ako ste alergični na ribu i morske plodove, jasno je da ih nećete forsirati u prehrani. Bez obzira koliko omega-3 sadrže. Ako ste samo osjetljivi na histamin, primjerice, pobrinete se jesti svježu ribu ili na drugi način limitirati unos histamina.
KORISTI LI PREHRANA PO KRVNIM GRUPAMA?
Prehrana po krvnim grupama, popularizirana u knjigama dr. Petera J. D’Adamoa, razvijen je sustav uputa o prehrani. Navodi da ima znanstvenu podlogu. Privlači uglavnom sljedbenike koji traže rješenja za svoje zdravstvene tegobe. Bilo da traže promjenu prehrane iz nužde ili želje za eksperimentiranjem.
Suprotno onom što knjiga tvrdi, unutar znanstvenih zajednice nema potporu. Nema empirijskih dokaza niti studija koje bi potvrdile teoriju koju zastupa D’Adamo. Pridržavanje njenih uputa može dovesti do potencijalno štetnih posljedica po zdravlje. U najmanju ruku do nutritivnih deficita zbog neuravnotežene i manjkave prehrane. Prehrambeni mitovi teško se razbijaju, a njihova cijena po zdravlje može biti vrlo konkretna.
Ako za svoje zdravstvene smetnje trebate raditi promjene u prehrani, učinite to kroz savjetovanje sa svojim liječnikom i nutricionistom. Personalizirani plan prehrane ne znači tažiti vezu s krvnom grupom. Prehrana po krvnim grupama moguće je pogodi identificirati neki od problema, ali je vrlo daleko od kompletnog rješenja.
REFERENCE
• Blood Type Is Not Associated with Changes in Cardiometabolic Outcomes in Response to a Plant-Based Dietary Intervention. Barnard, Neal D. et al.Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Volume 121, Issue 6, 1080 – 1086
• Leila Cusack, Emmy De Buck, Veerle Compernolle, Philippe Vandekerckhove, Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review123, The American Journal of Clinical Nutrition, Vol 98, Issue 1, 2013, Pages 99-104, doi.org/10.3945/ajcn.113.058693
• Kahleova H, Petersen KF, Shulman GI, et al. Effect of a Low-Fat Vegan Diet on Body Weight, Insulin Sensitivity, Postprandial Metabolism, and Intramyocellular and Hepatocellular Lipid Levels in Overweight Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw 2020. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.25454
alergija na mlijeko deficit vitamina laktoza lektini meso mitovi u prehrani mliječni proizvodi paleo prehrana Peter D'Adamo plant based povrće prehrana na biljnoj osnovi prehrana po krvnim grupama proteini ugljikohidrati vegetarijanstvo žitarice