temeljni principi prehrane

R. U. R. U.

RAZNOLIKOST

Unutar iste skupine namirnica dobro je birati različite vrste u jednom danu, prema sezoni i lokalno. Kod voća, prednost je u različitosti. Bolje kruška i banana, umjesto dvije banane. Ne birati uvijek jedno te isto. 

UMJERENOST

Ničega previše i svega dovoljno. Paziti na dobru mjeru. Uglavnom se odnosi na količinu hrane i tjelesnu aktivnost. Ponekad umjerenost služi i kod mjere raznolikosti. Ne trebamo 17 vrsta voća u jednom obroku. 

REDOVITOST

Ne preskakati obroke, jesti redovito doručak. Možemo preživjeti na jednom velikom obroku dnevno. Prilagodljivi smo. Tijelo  ipak bolje funkcionira u stabilnim uvjetima redovite opskrbe više obroka tijekom dana.

URAVNOTEŽENOST

Svi prethodni principi u jednom. Složeni omjeri ugljikohidrata, masti i proteina. Ravnoteža skupina namirnica – koliko mesa a koliko priloga. Ravnoteža unosa i potrošnje energije, potreba i koristi.

R.U.R.U