veza hrane i čovjeka

Kako radi online nutricionist?

Hranite li se zdravo ili pravilno?

Kako hranom osigurati dnevni unos svih naših hranjivih potreba? Koja je definicija pravilna? Umjesto definicije prehrane, važnije je razumijevanje. Znači prehrana nije samo dijeta. Zdrava prehrana znači da hrana koju jedete podržava vaše zdravlje na najbolji način. U tu definiciju potpada mnogo različitih načina ishrane tijela. Najbolje ih je opisati tradicionalnim modelima, koji su se na nekom području razvijali i kanonizirali stotinama godina. Na primjer, mediteranska prehrana. Pravilna prehrana se najčešće koristi za standardni model, koji svoj oblik dobiva zadnjih 70 godina. Koriste ga institucije i struke koje se dotiču prehrane. Ovdje se koriste piramide, tanjuri i drugi sažeti, pojednostavljeni prikazi. U relativno nedavno vrijeme imamo jedan zajednički nazivnik – personalizacija. Danas moderna nutricionistička i dijetetska znanost u radu koriste personalizaciju prehrane. Napuštajući stare ‘jedna veličina za sve’ [one size fits all] okvire, danas smo krojači što svakom ponaosob slažemo njegov način hranjenja. Dakle, nema univerzalnog odgovora. Sve se svodi na stručnu procjenu razine uspješnosti kojom osiguravamo hranjive potrebe svog tijela u stanju zdravlja, bolesti ili specifične potrebe.

koji je model najbolji?

Ovdje nema množine, osobno prilagođen (personalizirani) model prehrane je najbolji. Ne vrijedi univerzalna šablona ili klesani model prehrane koji svima odgovara. Opća znanja što i koliko čega valja prekrojiti za svakoga ponaosob.  

zašto se hranimo?

Preko 300 različitih kemijskih tvari naše tijelo iskorištava iz hrane. Od toga naše zdravlje ovisi o 40-ak koje zovemo esencijalnim. Njih moramo dobiti iz hrane, tijelo ih ne može nikako proizvesti, npr. vitamin C. Ali hrana je puno više..

esencijalne hranjive tvari

Osnova nutricionizma je analiza prehrane, i Nutriskop to shvaća i primjenjuje temeljito. Kao osnova promjene prehrambenih navika uvijek je polazna točka prema analizi postojećeg stanja. Nutricionizam je složena znanost, od genetike, biokemije i fiziologije tijela, načina kretanja i trošenja energije do kemije hrane i njenih svojstava. Ali prehrana bi trebala biti jasna i jednostavna u primjeni. To je posao nutricionista: spojiti nepovezane krajeve između čovjeka i hrane na pravi način.

Ponekad je zbunjujuće razaznati veze zašto nešto jedemo, što nam fali i da li pretjerujemo. Dubinsko poznavanje može otkriti koja hrana djeluje na raspoloženje, primjerice. Ili kako nešto što ima sjajan okus nije ujedno dobro za naše zdravlje. Evo jednog kompliciranog primjera gledanja na prehranu.

Prehrana u stvarnom životu nije komplicirana filozofija, niti kalorijska informatika, s brojanjem 0-1, crno-bijelo, može-ne može. Kada stvari ipak krenu tim putem, bilo zbog bolesti, posebnih potreba poput sporta, ili debljine, treba vam pomoć i vodstvo kako urediti prehranu. Nutriskop ima 20 godina iskustva u raspetljavanju nutritivnih izazova i kreaciji personaliziranih rješenja. Od sitnih ali bitnih popravaka prehrane ili obnova od temelja. 

Hranite li dobro svoje tijelo?