Nutriskop
  • Naslovna
  • Blog
  • Online nutricionist
  • Kontakt
vitamin C za imunitet i sve ostalo
06/02/2021 by nutriskop

Vitamin C za imunitet i sve ostalo

O vitaminu C se uobičajeno misli da je pročitana knjiga. Svi koji se zanimaju za zdravlje ili hranu su čuli za njega. Ukratko, mislimo kako sve znamo o njemu. Uobičajeni odgovor na pitanje uloge za naše zdravlje je vitamin C za imunitet i sve ostalo. Kod tog ‘ostalo’ ima nešto više za brojati da bi se dobila ukupna slika. Vitamin C za imunitet i sve ostalo, je kao da usporedimo jednu knjigu s enciklopedijom. Nitko ne kaže pročitao sam kompletnu enciklopediju i sad sve znam. Sama enciklopedija sadrži na tisuće stranica. Općenito, vrlo je mali broj ljudi koji mogu zapamtiti veliki volumen teksta poput Biblije, Kurana ili Talmuda, i citirati naizust. Kada bi tražili da jednako tako zapamte sve knjige u kojima se koriste citati iz Biblije, falilo bi mjesta i u najvećim knjižnicama za veličinu takve bilješke. 

Nije direktno proporcionalna usporedba, ali približno dobra da bi povezali širinu funkcija i utjecaja vitamina C u ljudskom metabolizmu i zdravlju. Preko tisuću kompleksnih metaboličkih procesa u koje je uključen govori o njegovoj svestranosti za funkciju našeg tijela. Zato se priča o vitaminu C ne da sažeti niti ispričati u jednom postu. Ipak, možda možemo kroz važnost uloge istaknuti potrebu njegovog dnevnog unosa. U vrijeme COVID-19, ali i općenito kada je imunitet na kušnji, ovaj vitamin dolazi na tapetu interesa. Danas bi rekli fejsbuk zidove.

DOBRA I LOŠA VIJEST

Najbolja stvar oko vitamina C je to da nam je strašno potreban svaki dan. Sudjeluje u brojnim vitalnim procesima za održavanje zdravlja organizma. Najgora stvar oko vitamina C je da ga ne proizvodimo sami. Naš metabolizam je prirodno namješten na doživotni unos iz vanjskih izvora poput povrća i voća.

→ Možemo bez njega izdržati tek par mjeseci. Tada ozbiljnije nastupa skorbut. Nakon par mjeseci deficita unos vitamina C bi uslijedio spektakularan raspad tkiva. Sjetimo se povijesnih priča mornara podleglih skorbutu na dugim prekooceanskim plovidbama. Ključna riječ kod deficita vitamina C je vezivno tkivo. Naše vezivno tkivo, samo ime kaže, ono koje nas drži na okupu, ovisi o čvrstoći vezivnih proteina poput kolagena i drugih. Vitamin C je ključan za njihovu čvrstoću, jer njegova reakcija zaveže one male dodatne cistinske mostiće kao što dugmad učvrsti kaput. Tako i čvrstina barijere naše prve linije susreta s vanjskim svijetom, sluznice probavnog trakta i linija stanica koje dijele naš probavni kanal od organizma. Njihova otpornost (čvrstoća povezanosti, integritet zida, nazovimo to tako) na želju i pokušaje ulaska nezvanih gostiju poput virusa i bakterija, ovise o vitaminu C. Svaki dan, dan za danom, mi utvrđujemo, rušimo loše i dotrajale te obnavljamo stanice i veze koje ih drže na skupu. Naše sluznice i membrane unutarnjeg probavnog i dišnog sustava. Ne zaboravimo niti kožu, veliki zid prema vanjskom svijetu i njegovim utjecajima. Zamislite kolika je površina kože i koliko je tu stanica i veziva. 

→ Unutar našeg tijela gori metabolička vatra s puno iskri biokemijskih reakcija. Sva ukupnost giga- mega- tera- broja biokemijskih reakcija, u kojoj nastaju reaktivni nusprodukti, kao i prave varnice u vatri na otvorenom ložištu. Slobodni radikali. Prirodno nastaju u nama u malim količinama u reakcijama metabolizma. Nekad ih uvozimo udišući onečišćeni zrak. Ili hranom, primjerice crno zagoreni roštiljano meso. Nastaju također kao posljedica obrane od virusa i pojačanom aktivnošću imuniteta. Slobodni radikali dolaze u različitim varijantama, najčešće kao kisikovi, ali tu su i dušikovi, kloridni, sumporni, bromidni, lipidni. To su sitne oštećene molekule iznimno reaktivne. Brzo svoju reaktivnost gase tražeći drugi spoj kojem mogu prenijeti štetu. 

Tako lančano jedan slobodni radikal može oštetiti desetke i stotine drugih. Kada se namnože druge oštećene molekule, njihova pretjerana količina je štetna za naša tkiva i funkciju naših sustava. Međutim, postoji lijek, protuotrov, kontrola štete. Protiv slobodnih radikala se bore antioksidanti. Većinu posla odrade naši domaći antioksidanti. Naše tijelo ih proizvodi. Recimo glutation, superoksid dismutaza, urea, bilirubin, proteini plazme i mnogi, mnogi drugi.  A potom, tu su i antioksidanti iz svježe hrane, voća i povrća. Oni rade manjinski dio ovog zaštitarskog posla. Lavovski posao među vanjskim antioksidantima odrađuje vitamin C. Njegova super moć je u tome što može regenerirati druge antioksidante. Time čini vrijednim druge antioksidante koji regenerirani mogu nastaviti primati udarce i obrambenu borbu. Pritom se vitamin C žrtvuje, a mi ga jednostavno možemo obnoviti idućim obrokom povrća ili voća. 

IZDVOJENE ULOGE

→ metabolizam masnih kiselina 

# prije svega sinteza L-karnitina (da, svi znaju da je važan za „spaljivanje“ masti a time i mršavljenje), odgovor na stres, sinteza hormona poput vazopresina i noradrenalina, pored već navedene sinteze kolagena, govori o nezamjenjivoj važnosti vitamina C kao kofaktora u našem metabolizmu i funkcioniranju tjelesnih sustava kao takvih.

→ mozak je super-potrošač vitamina C 

# osim kao antioksidant, igra ulogu u pretvorbi i proizvodnji neurotransmitera (recimo dopamina u serotonin) ali igra i važnu ulogu kao neuromodulator. Studije su pokazale izravnu vezu slabijeg kognitivnog statusa i niže razine vitamina C. Hoćeš li biti pametni ako uzmeš vitamin C? Ne, ali ako ga fali, imaš slabiju moć razumijevanja.

→ imunitet 

# makrofagi, B- i T-stanice, fagocitoza, ubijanje mikroba, brojne su veze imuniteta (stečenog i urođenog) i vitamina C. Konačna poruka je da loš status vitamina C prevodi u lošiji imunološki odgovor, posebno kod respiratornih infekcija.

→ kliničke studije intravenozni vitamin C

COVID-19 je probudio interes za novim mogućim korištenjem vitamina C. Naime, s početka pandemije pojavile su se vijesti (Newsweek, Sky i drugi) kako neke američke bolnice koriste vitamin C intravenozno u visokim dozama u borbi protiv koronavirusa COVID-19. Nadam se kako Pernar ovo neće čitati za svoj politički program, ali svejedno kad budete čitali te čudotvorne vijesti, savjetujem malo opreza. Nemamo još rezultata kliničkih ispitivanja. Postoje individualne navodi da ima određene učinkovitosti i da je vidljiva razlika kod onih koji primaju IV vitamin C. U međuvremenu treba se suzdržati od #fakenews glasina koje kruže internetom.

Inače, intravenozno davanje vitamina C je nastavak odnosno potvrda teze Linusa Paulinga. On je na sebi prakticirao istu metodu duboko vjerujući u njenu učinkovitost. Također je propagirao kako će doći vrijeme primjene intravenoznog vitamina C još davnih 80-ih. Dvostruki nobelovac, ostavio je dubok trag u znanosti, postao poznat kao zagovaratelj vitamina C. Još uvijek iz njegove ostavštine možemo ponešto izvući. 

Kineska studija iz 2020. se bavi analizom COVID-19 i učinka intravenoznog vitamina C.  Primjena davanja intravenoznog vitamina C (Zhongnan bolnica u Wuhanu) počela je ranije, prije nego što je udar pandemije zahvatio Ameriku. Osim vitamina C, u kineskim studijama testiraju nekoliko drugih tvari, pa će svakako biti zanimljivo vidjeti njihove razultate. Teza je da HIVC (high intravenous vitamin C) supresira citokinsku upalnu oluju, pomaže poboljšavajući pulmonarnu funkciju te smanjujući rizik ARDS (acute respiratory distress syndrome ili akutno respiratorno zatajenje) kod COVID-19.

OPREZ !!! Nemojte brkati oralne preparate vitamina C (prah, tekuća otopina, kapsula ili tableta) s intravenoznim primanjem istog. Prva razlika je što  oralnim uzimanjem ne možete nikako ostvariti koncentracije u serumu koje se postižu intravenoznim davanjem. Razlog je fiziološki kapacitet, jednostavno, brzina apsorpcije i bubrežni prag za “ispust” viškova imaju zaštitni mehanizam, pa se izlučivanjem štitimo od predoziranja vitaminom C. Drugi razlog su nuspojave velikih doza vitamina C. Već preko 1000 mg kod nekih, a ustanovljena UL (upper level, sigurnosna gornja granica uzimanja) 2000 mg najčešće izaziva proljev i probavne tegobe. To zasigurno neće pomoći protiv COVID-19. A doze koje se daju intravenozno su veće od toga, pa pokušavati oralno postići farmakološke intravenozne doze ne samo nije preporučljivo već može biti i opasno.

→ sve ostalo ?

# guglajte Google search ‘vitamin C’ i pojam koji vas zanima. Recimo, ‘jetra’, vitamin E itd.

 
vitamin C u hrani

Poznati izvori vitamina C u hrani su citrusi (agrumi) poput limuna, o kojem sam već pisao. Međutim, dobri izvori su i paprika, list peršina, kivi ali i bobičasto voće poput malina ili jagoda. Stari favoriti poput kupusa, odnosno kiselog kupusa, nešto su slabiji, ali ne manje značajni izvori koji doprinose unosu vitamina C iz hrane. Evo jedne pregledne liste izbora namirnica koje sadrže vitamin C na 100 g namirnice.

SADRŽAJ VitaminA C NA 100 g namirnice
1 mg
šipak
1 mg
ljute papričice
0 mg
crni ribiz
0 mg
peršin

kelj 120 mg

zelena paprika 110 mg

kivi 93 mg

brokula 89 mg

prokulice 85 mg

kaki 66 mg

koraba 62 mg

papaja 62 mg

vlasac 60 mg

pomelo 60 mg

jagode 59 mg

kupus crveni 55 mg

špinat 55 mg

brokula 54 mg

naranča 53 mg

limun 53 mg

naranča, crvena i zimska 51 mg

 sok  od naranče (svjež) 50 mg

klementina 49 mg

ananas 48 mg

cvjetača svježa 46 mg

 

sok  od limuna (svjež) 46 mg

kineski kupus 45 mg

potočarka 43 mg

grejp 41 mg

limun 41 mg

matovilac 40 mg

kupus 37 mg

endivija 36 mg

mango 36 mg

raštika 35 mg

peršin korijen 33 mg

blitva 30 mg

limeta 29 mg

baby špinat 28 mg

od grejpa (svjež) 28 mg

mandarina 27 mg

malina 26 mg

luk srebrenac 26 mg

rotkvica crvena 25 mg

poriluk 25 mg

šparoge vrtne 24 mg

 

kupina 21 mg

krumpir, svježi 20 mg

bosiljak list svjež 18 mg

pasternak 17 mg

zelene tikvice 17 mg

dunja  15 mg

rikola 15 mg

češnjak 14 mg

rajčica 13 mg

repa 12 mg

lubenica 12 mg

marelica 10 mg

kiseli kupus 10 mg

crveni luk 10 mg

šljive 10 mg

borovnice 10 mg

zelena salata 9 mg 

banana 9 mg

mrkva 6 mg

šampinjoni  4 mg

krastavac 3 mg

Preporučeni unos vitamina C
80 mg/dan

Uredba EU 1169/2011, prilog XIII., Dnevni preporučeni unos vitamina i minerala za odrasle 

TAKE HOME MESSAGE 

Ima toga još, puno poglavlja, ovo je pregled koji izdvaja glavni dio. Nije zahvalan zadatak zaokružiti i sažeti ulogu vitamina C. Nekoliko točaka koje govore zašto vrijedi reći kako je vitamin C za imunitet i sve ostalo?

• vitamin C trebamo unositi svaki dan, najbolje iz svježeg voća i povrća

• nije svemoćan, ali bez njega ne možemo

• naš obrambeni status slabi na više razina kada ga nedostaje

• pušači i osobe izložene onečišćenjima trebaju veću količinu

• dnevni unos 100 do 200 mg podmiruje potrebe, i može se postići hranom

• manje doze koje se mogu postići unosom iz hrane su sigurne

• oprez pri unosu suplementima većih doza vitamina C za osobe koje imaju problema s bubrežnim oksalatnim kamencima i gihtom

Unos mega doza vitamina C neće vas zaštititi od izloženosti zarazi COVID-19 koronavirusa (SARS-Cov-2). Međutim, ako se susretnete s tim, blago rečeno, neprijatnim i potencijalno smrtonosnim druškanom, pitat će se koliko vitamina C imate na računu i jeste li redovito podmirivali tijelo za njegove potrebe. Ako dugo vremena niste jeli voće i povrće, niti suplementirali vitamin C, znači da niste imali otkud podmiriti njegove potrebe. U suhoj hrani, brzoj hrani, prženom, pohanom, raskuhanoj tekućoj hrani nema dovoljno vitamina C. Ukoliko se na dan povišene temperature sjetite vitamina C, utoliko ste počeli zatrpavati rupu. Ali jedan dan nije dovoljan, niti suplementi sadrže sve što vam treba. Tu je primarno voće i povrće kao prvi i osnovni izvor vitamina C, i drugih esencijalnih vitamina i minerala s kojima on timski ili u paru radi. Zato je ‘vitamin C za imunitet i sve ostalo‘ moto koji vrijedi cijeli život, ne samo u dane pada imuniteta. Tragedija je kako smo kroz kliničke nalaze saznali za deficit vitamina C i ishode i odgovor na liječenje COVID-19. 

Ako treba zapamtiti jednu rečenicu, to bi bio kako je vitamin C potrebno unositi svaki dan! Na dnevnoj bazi osigurajte dovoljan unos svježeg povrća ili voća. Za one koji ne znaju kako i s kojim namirnicama, tu je nutricionist i plan prehrane.

imunitet limun vitamin C voće

Previous articleKako se zdravo hraniti na poslu?kako se zdravo hraniti na posluNext article Cink mineral imuniteta ili generalnog značaja?cink mineral imuniteta

N3BLOG

Samo provjereni tekstovi o hrani i prehrani

Nedavni tekstovi

Cink mineral imuniteta ili generalnog značaja?04/03/2021
Vitamin C za imunitet i sve ostalo06/02/2021
Kako se zdravo hraniti na poslu?30/01/2021
Zobene pahuljice s voćem i orasima01/11/2020

NUTRISKOP FB

Teme iz prehrane

Pratite druge sadržaje

Mapa stranice

  • Naslovna
  • Online nutricionist
  • Blog
  • Kontakt

KONTAKT

+385 91 9102/535
info@nutriskop.hr
pon-pet: 9-17 h

Prehrana u izolaciji

namirnice za imunitet
banana - hranjive koristi banane
Nutriskop © 2020 | Privacy policy | Pravila privatnosti | Izrada: NvN ©

Nutriskop pruža usluge nutricionizma u primjeni za pojedince, klubove i konzalting tvrtki. Pratite nas na društvenim mrežama.

Nu3skop blog

Cink mineral imuniteta ili generalnog značaja?04/03/2021
Vitamin C za imunitet i sve ostalo06/02/2021

Teme iz prehrane

Instagram

nutriskop

Ako se nekom danas isto jedu smokve, evo prve najb Ako se nekom danas isto jedu smokve, evo prve najbliže postaje ... ✓sjećanje.

#nutriskop #voće #ljeto #ljeto2020
Kelj varivo - mladi čimulica, krumpir, mrkva, sušena junetina. Proljeće starta na treću. Manje kalorija, više povrća.
.
.
#Proljeće #lowcarb #osvježenje #povrće  #nutriskop #laganahrana #prehrana #nutricionist
Another planet.. Kvarner Another planet.. Kvarner
Load More... Follow on Instagram

Facebook Feed

Share