Kuha se zimska juha, trebalo je spremiti nešto na žlicu. Slušam “Not” od Big Thief. Potaknut tekstom pjesme s mnogo onog što nije, krene mi jednostavno “zašto je juha dobra?” nabrajanje. Zimska juha je za:
UGRIJATI SE
Premda volimo reći kako će nas juha “ugrijati”, učinak nije dugotrajan. Poput zapaljene šibice. Juha neće trajno dignuti tjelesnu temperaturu (T °C). Ipak, bar nakratko daje tijelu osjećaj topline i ugode. Topla, mirisna juha je suprotno od hladne zime i smoga vani.
ZIMSKA JUHA JE HRANA ZA DUŠU
Hrana za dušu ili soulfood. Nemoguće je definirati taj posebni osjećaj koji dobijemo prilikom konzumacije određene hrane. Hrana je moćan i neraskidiv most s emocijama i sjećanjima. Ponekad ga treba prohodati pješice, cijelim dijelom puta. Bez preskakanja i brzog obroka. Puno puta u žurbi zaboravimo značaj neke hrane za ono što jesmo, tko smo i odakle smo.
Dobra sjećanja i ugođaj koji neka hrana stvara uvijek možemo oživjeti s takvim obrokom. Tko nije čitao Marcela Prousta ili Lauru Esquivel, među ostalim književnim djelima o hrani i životu, toplo preporučujem. Ako imate neku odličnu knjigu koja nastavlja niz poput “Kao voda za čokoladu” ili “U potrazi za izgubljenim vremenom”, svakako dojavite ovdje. O Proustu i hrani čitajte ovdje.
ZIMSKA JUHA ZA IMUNITET
Često zaboravljamo da su brzina i način isporuke bitni u prehrani. Juha je medij za isporuku hranjivih tvari koji vrlo dobro radi oboje. Doduše, pri tom dosta vitamina ode u nepovrat zbog kuhanja. Posebno ako ste die hard fan raskuhavanja, dugog krčkanja i vrenja. Ako niste temperaturni ekstrem, neće baš svi vitamini propasti u usporedbi sa sirovom namirnicom s početka kuhanja.
Termolabilni vitamini poput vitamina C i folata hoće, ali nisu svi toliko osjetljivi, neki prežive. Dobra vijest je što će minerali ostati u juhi. Neki čak i biti bolje raspoloživi. Osim ako nismo baš iz nekog razloga fanovi prženja pa vrenja na visokim temperaturama. Slično postupku sterilizacije hrane ili radu u ljevaonici željeza, na primjer.
Uvijek kad imate vremena, kuhajte juhu sporije. Ne na točki vrenja. I kuhajte zimsku juhu polako, dajte joj vremena. Kad je u pitanju zimska juha, pristupajte pripremi s ljubavlju. Hrana je ujedno i medij kojim prenosimo osjećaje, često zaboravljamo.
ZIMSKA JUHA KRIJEPI
Zimska juha doista krijepi tijelo. Juha je lako probavljiva, sadržane namirnice termički su obrađene. Visok udio vode iz juhe sjajno hidrira tijelo. Voda je ujedno savršen medij koji isporučuje mikronutrijente otopljene kuhanjem. Zato juhu nemojte uništiti presoljavanjem.
Dodatno, juha sadrži otopljene proteine, i brzo iskoristive aminokiseline od toplinski razgrađenih dijelova proteina. Nije to velika količina, ali brzo ulazi u krvotok. Još jedan argument kako nas juha može krijepiti.
Dalje, juha sadrži fitokemikalije (ili fitonutrijente) povrća. Proširite listu povrća, počevši od luka ili češnjaka za juhu. Više povrća znači više klasa korisnih fitokemikalija. Između ostalih, tu su i karotenoidi. Ne mislimo samo na beta-karoten kao provitamin A. Čak i ako niste koristili mrkvu ili bundevu, svo obojeno povrće sadrži karotenoide. Oni su toplinski otpornija klasa spojeva.
Zatim tu su i fenoli kao najčešći, te ostali biološki aktivni korisni spojevi: terpeni, alkaloidi, lignani, fitosteroli, klorofil, saponini, glukozidi. Kemijski nazivi ovdje mogu zavarati. U naravi, gledamo njihovo djelovanje – antioksidativno, imunomodulatorno, antimutageno, antikancerogeno, antiinflamatorno i tako dalje.
Vlakna krijepe našu probavu. Zimska juha je kao brzi vlak za vlakna. Misli se na japanski ili francuski brzi vlak. Ne na ubrzani Vinkovci-Zagreb, koji još u polasku kasni 4o minuta. Juha ne sadrži puno vlakana, ali su ona otopljena u vodi iznimno važna za njegu naše mikrobiote. Većina vlakana će ostati u sadržanom povrću.
Sve što treba osigurati je da u juhi bude pristojna količina. I ne jedna, već više vrsta povrća. Barem po jedno korjenasto i lisnato. Ako je i 2 sastojka previše, razumijem. Minimalizam. Onda juha od rajčice. Ne može jednostavnije. Jedno povrće, jedna boja, ali još uvijek korisno.
Za juhu svakako birajte više vrsta povrća. Time dobivate širu paletu hranjivih tvari. Ako se radi mesna juha, važan je izbor kvalitentnog krtog mesa (ili ribe!). Masno meso daje juhu s viškom zasićenih masti. U današnje vrijeme pošasti sjedenja, nije nam potrebna dodatna količina masti.
Višak zasićenih masti ne krijepi, već podebljava aterosklerozu. Samo jedna dodatna ali posebna napomena. Ako ne živite kraj ognjišta u pećini, i ne jedete redovito već kako što ulovite ili priroda daje, izbjegavajte juhu od kostiju.
JUHA JE JEDNOSTAVNO JELO
Zimska juha nije komplicirana za pripremu. Nekoliko vrsta povrća, malo mesa, sol, maslinovo ulje i voda. Vegani će kombinirati mahunarke i žitarice. Recimo, malo leće ili graška i kukuruza. Birajte ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Nemojte pretjerivati sa soljenjem. Računajte da je jedna žličica soli dovoljna na litru vode. Ako imate hipertenziju i pridržavate se DASH dijete, dovoljno je i pola žličice. Za dobivanje okusa koristite začine umjesto soli. Zimi će vam posebno odgovarati ljuti. Za one kojima 10 nije dosta na skali ljutine, dodajte đumbir za 11.
Priprema? Sve sastojke proizvoljno nasjeckati na manje komade. Staviti u vodu, začiniti. Ostaviti kuhati na laganoj vatri. Ako ste žurite, koristite ekspres lonac. Na kraju nasjeckajte kod služenja svježi list peršina, kako bi što više sačuvali vitamin C u njemu. Može i list celera, korijandera, komorač, kopar, bosiljak. Bundeva je također dobrodošao dodatak. Ribana ili rezana na kockice. Ili drugo zelenje koje se nađe pri ruci. O tijestu i krumpiru nešto kasnije.
JUHA JE INSPIRACIJA
Juha je inspiracija jer isti recept možete napraviti na više načina. Možete samo nasjeckati sastojke, sitno za brže ili krupno rezano za sporije kuhanje. Koristeći blender ili štapni mikser napravite krem juhu. Kraće kuhanje traži sitnije povrće za mekše ili krupnije za al dente teksturu.
Od začina, papar je klasik, ali puno je drugih izbora. Kurkuma, češnjak, mažuran, peršin i drugi sušeni začini. Od začinskog bilja, jedini limit je sezona: bosiljak, svježi list peršina, celer, kopar, komorač i mnogi drugi.
Može i voće, primjerice, jeste li probali dodati sušene aronije u juhu? Ako ništa, par bobica će intenzivno dati drugačiju boju. Za mrvicu vitamina D treba dodati gljive. Zimi je svaka kap vitamina D dobro došla. Povrće biramo i zbog različitih kombinacija boja i oblika. Opet, uz dodatak malo strpljenja i predanosti u pripremi, nećete pogriješiti. Svaka juha je prilika za biti tu i sada, osviješteno. Juha je odlična vježba za mindfulness. Prisutnost, žlicu po žlicu.
JUHA JE NISKOKALORIČNA
Izuzev krumpira i batata, većina povrća je vrlo niskokalorična. To znači kako je uživanje u zimskoj juhi bez osjećaja krivnje oko unosa kalorija (guilt free). Ako baš, baš trebate, za sutra, ili ako ste upravo završili fizički naporan današnji dan, dodajte u juhu nešto od škrobnih namirnica.
Izbor ugljikohidrata koji se dodaju u juhu čini doista široka lepeza. Može biti sitno tijesto, riža ili krumpir za nadoknadu energije. Kruh, croutons ili dvopek će biti prilog uz juhu ako niste dodali navedene škrobne namirnice. Ako za prilog želite kruh, a pazite na unos ugljikohidrata uvečer, proteinski krekeri mogu biti sjajan prilog umjesto klasičnog kruha.
Koliko škroba? Pitanje je dnevne ravnoteže energije koliko ćete dodati. Ako ste potrošili više energije taj dan, dodajte s rezanim povrćem u početku jedan krumpir. Možete i na kraju dodati sitnu tjesteninu ili knedle, zadnjih par minuta. Ako ste se vratili s treninga, mesna juha s povrćem i knedlama će biti savršen obrok za oporavak.
ZIMSKA JUHA ZA IMUNITET
Jedan tanjur juhe može dati kućni ugođaj, vratiti sjećanje i dati osjećaj topline. Ovaj tekst nije namijenjen jednoj šalici ili tanjuru. Juhu u hladnije vrijeme češće napravite. Odličan je to način da redovito konzumirate povrće. Kuhano meso u juhi može biti puno bolja varijanta od prženja na ulju.
Šarena juha daje priliku za kombiniranje namirnica. Najbolja vježba za prakticiranje raznolikosti. Redovita konzumacija juhe osigurava stalnu opskrbu vitalnih hranjivih tvari. Na lako iskoristiv način za naš probavni trakt. Imunitet će biti zahvalan, opća kondicija također. Jesam li već rekao da juha krijepi zdravlje?
dijeta hidracija hrana za dušu hrana za imunitet imunitet juha mahunarke mrkva okrijepiti se peršin povrće soulfood vlakna