KAKO RADI NUTRICIONIST?

Vrlo često u praksi u prehrambenom savjetovalištu susrećem pitanje: “Kako radi nutricionist?”

Odgovor ne stane u jednu rečenicu, pa krene proces objašnjavanja. U principu se radi o približavanju pogleda na istu stvar. S jedne strane zamišljeni ideal, s druge primjena u stvarnosti. Kakva prehrana, takvi i rezultati. Proces poboljšavanja ili ispravljanja prehrambenih navika u suradnji s nutricionistom je uvijek različit i ovisi o osobi. Nije u pitanju samo broj kilograma, već i mnoge druge sastavnice. Među ostalim kako se doživljava vlastiti način života imat će veliki utjecaj. Veći je interes oko toga da li je ispravno reći zdrava prehrana ili pravilna, nego njen sadržaj. Omiljeni izbor opisa ide nekako ovako:

Trudim se hraniti zdravo, ali...

Ideal

Život je glamurozni filmski lifestyle, s doručkom u krevetu. Cijeđena naranča i čija (chia) puding i druga hrana koja se dobro može fotografirati nisu svakodnevna praksa. Fast /  junk / trash food, miš maš, obroci na brzinu, međutim jesu. Samo nisu na fotografijama toliko često.

stvarnost

Preskakanje obroka nije iznimka, više pravilo. Nemanje pristojnog ručka do vikenda također. Jedna ili dvije voćke tjedno. Povrće samo u juhi, ako netko skuha. Salata, orašasti plodovi. Nemam vremena, ne stignem, ne da mi se. Puno drugih izgovora. Reklame su izvor znanja o prehrani.

Hranite li se zdravo ili pravilno?

Može li se hranom osigurati dnevni unos svih naših hranjivih potreba? Koja je definicija pravilna? U nutricionističkoj praksi bezbroj je različitih pitanja o hrani koje susrećemo u radu s klijentima. Umjesto definicije prehrane, važnije je razumijevanje čemu služi hrana. Prehranu ne treba ograničiti samo na pojam ‘dijeta’. Zdrava prehrana znači da hrana koju jedete podržava vaše zdravlje na najbolji način. I to je ostvarivo na više teorijski sličnih ali u praksi različitih pristupa. 

Kako radi nutricionist? Kroz savjetovanje traži najbolji način ishrane tijela i podrške hrane zdravlju ili liječenju. Neki od najboljih primjera poput mediteranske prehrane opisani su kroz stoljeća utvrđivan kanon tradicionalnih pristupa hrani. Na nekom području razvijali  su se i standardizirali u skladu s mogućnostima okoliša i prirode podneblja kroz stotine godina. 

Pravilna prehrana se najčešće koristi kao naziv za standardni model, koji svoj oblik dobiva zadnjih 70 godina. Koriste ga i promiču institucije i struke koje se dotiču prehrane. Simbolikom piramide, tanjura i drugih sažetih, pojednostavljenih prikaza. U relativno nedavno vrijeme imamo jedan zajednički nazivnik – personalizacija. Danas moderna nutricionistička i dijetetska znanost u radu koriste personalizaciju kao pristup u planiranju prehrane. Napuštajući stare ‘jedna veličina za sve’ [one size fits all] okvire, danas radimo poput krojača. Svakom ponaosob slažemo njegov način hranjenja po njegovoj mjeri potreba i zdravstenog stanja. Dakle, nema univerzalnog odgovora kada je riječ o prehrani. Sve se svodi na individualnu procjenu kojom iz hrane treba osigurati sve hranjive potrebe tijela u stanju zdravlja, bolesti ili specifične potrebe.

koji je model najbolji?

Ovdje nema množine, osobno prilagođen (personalizirani) model prehrane je najbolji. Ne vrijedi univerzalna šablona ili klesani model prehrane koji svima odgovara. Opća znanja što i koliko čega valja prekrojiti za svakoga ponaosob.  

zašto se hranimo?

Preko 300 različitih kemijskih tvari naše tijelo iskorištava iz hrane. Od toga naše zdravlje ovisi o 40-ak koje zovemo esencijalnim. Njih moramo dobiti iz hrane, tijelo ih ne može nikako proizvesti, npr. vitamin C. Ali hrana je puno više..

KAKO RADI NUTRICIONIST U PRAKSI

Analiza načina prehrane je osnova opisa kako radi nutricionist. U prehrambeno savjetovalištu Nutriskop to se primjenjuje temeljito i kroz individualni pristup. Kao osnova promjene prehrambenih navika uvijek je polazna točka analiza postojećeg stanja. Nutricionizam je složena i multidisciplinarna znanost. Surađujemo s liječnicima, fizioterapeutima, kineziolozima, farmaceutima, genetičarima, programima vježbanja do odabira proizvoda i selekcije namirnica i vrsta hrane. Prehrana bi trebala biti jasna i jednostavna u primjeni. To je posao nutricionista: spojiti nepovezane krajeve između čovjeka i hrane na pravi način.

Ponekad je zbunjujuće razaznati veze zašto nešto jedemo, što nam fali i da li pretjerujemo. Dubinsko poznavanje može otkriti koja hrana djeluje na raspoloženje, primjerice. Ili kako nešto što ima sjajan okus nije ujedno dobro za naše zdravlje. Evo jednog kompliciranog primjera gledanja na prehranu. Prikaz nije način kako radi nutricionist. Moguće jedan od trenutaka u glavi nutricionista kad ga pitate kako se hrani?

Prehrana u stvarnom životu nije komplicirana filozofija, niti kalorijska informatika, s brojanjem 0-1, crno-bijelo, može-ne može. Kada stvari ipak krenu tim putem, bilo zbog bolesti, posebnih potreba poput sporta, ili debljine, treba vam pomoć i vodstvo kako urediti prehranu. Plan prehrane je sažetak i svojevrsni plan putovanja na kojem će se raditi promjene prehrane dogovorene između nutricionista i klijenta. Usmjeravanje kroz savjete i vodstvo nutricionista što od hrane uvesti ili zadržati, odnosno koje prehrambene navike mijenjati.

Nutriskop ima 20 godina iskustva u raspetljavanju nutritivnih izazova i kreaciji personaliziranih rješenja. Od sitnih ali bitnih popravaka prehrane ili obnova od temelja. Radimo planove prehrane kroz individualni pristup, temeljeno na mjerenju i rezultatima praćenja antropometrijskih mjera. Zakažite svoj termin u prehrambenom savjetovalištu za pregled ili konzultacije, ili saznajte više informacija o uslugama nutricionista preko upita na kontakt stranici.

 

Hranite li dobro svoje tijelo?