Intervju s urednicom Andreom Šitum za prvi broj Naturala Health (5.5.2020). U razgovoru s urednicom Andreom Šitum prošli smo dosta širok raspon tema o hrani i prehrani, evo kratkog pregleda sadržaja.
Razgovarali smo o važnosti prehrane u jačanju imuniteta. U vrijeme izolacije zbog COVID 19 svima se mijenjanjaju navike. Obrambeni status i otpornost dolaze u prvi plan, a loše mitove i neutemeljena vjerovanja valja napustiti.
Naglasci u razgovoru su bili na ključna pitanja koja se postavljaju u vrijeme COVID-19 pandemije. Prvi val instinktivnog gomilanja namirnica je prošao (tzv “kovidiotizam”). Brašno je još uvijek moguće kupiti, zalihe nisu presušile. Također, ima dovoljno WC papira. Ipak, korona virus je još uvijek s nama. Opasnost je stvarna i treba je ozbiljno shvatiti, posebno za starije osobe.
Sada već neko vrijeme traje prehrana u izolaciji. Učimo se reagirati suprotno bezumnom trpanju hrane i nebrige o unosu kalorija. Vrlo je važno osviješteno hranjenje, pametan izbor namirnica za imunitet. Razlikovati što znači “jaka hrana” za imunitet, a što kalorična hrana za debljanje. Pisao sam o tome ranije na primjeru jagoda.
Još o dilemi smanjivanja ugljikohidrata, te razumijevanju potrebe na proteinima. Uz poseban naglasak za vegetarijance i one koji ne jedu često animalne izvore proteina. Rizične skupine za deficit proteina u prehrani. S druge strane vage rizik je instant preuhranjenost i debljanje. U najmanju ruku, manjak aktivnost nosi izglede gomilanja masnog tkiva ako ne pazimo na prehranu. Posebno treba naglasiti za sve koji vrijeme krate dosađujući se uz grickalice. Ili nastavljaju jesti kao i prije, a kretati se značajno manje. Kada ih ne prepoznajemo, skrivene kalorije i druge prehrambene opasnosti vrebaju iz kuhinje i s polica.
Pregršt tema i opširan intervju za prvi broj Naturala Health je tu. Cijeli broj dostupan je besplatno za pregled ili preuzimanje kao pdf dokument. Druge zanimljive sadržaje u ovom broju pregledajte i čitajte na poveznici ovdje
.