Upozorenje!! Šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje. Kratko i jasno, štetnici i napasnici zdravlja. Ne bi trebala biti vijest, ali podaci o debljini i kardiovaskularnim bolestima čine da se uvijek iznova treba ponavljati.
Kako se ubrzo pokazalo da COVID-19 daje gore šanse pretilim osobama, dobili smo još jedan bitan razlog da se o njima govori. U današnjoj ponudi prehrambenih proizvoda, i onih koji se tako vole zvati, imamo par lopova. Vrlo su vješti u maskiranju, i dolaze pod više različitih imena, pa ih je teško prepoznati. Ali uvijek su isti. Upoznajte
Šećer i Mast, dva opasna agenta korupcije zdravlja. Slatki i umiljati, a nezaustavljivi i korodirajuće štetni.
ŠEĆER I MAST SU BIJELO & BIJELO
Čini se kako bi mogli postaviti jedan negativan obrazac u prehrani. Nazovimo ga „Bijelo & Bijelo“. U prijevodu, ako su u namirnici šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje. S jedne strane rafinirani šećer, najčešće HFGS (high fructose glucose syrup), s druge hidrogenirana mast, najčešće palmina.
Pored njih, šećer dolazi u još pedesetak naziva (kristal šećer, bijeli šećer, agavin sirup, med, fruktoza, glukoza, glukozi sirup, fruktozno-glukozni sirup, invertni šećer, saharoza, sukroza, laktoza i mnogi drugi). Mast ima nešto manje aliasa, ali su bolje skriveni.
Hidrogenirana palmina ili kokosova mast, očvrsnuta mast, dijelom očvrsnuta mast, hidrogenizirana biljna mast, biljna mast, digliceridi masnih kiselina, potpuno hidrogenirana kokosova mast, hidrogenirano palmino ulje i drugi kreativni nazivi. Pa ti sad znaj koja vrsta masti je unutra.
Riječi poput hidrogenirana mast i sinonimi: hidrogenizirana, djelomično hidrogenirana, očvrsnuta, ukrućena, govore kako je riječ o procesiranoj namirnici iz prehrambene industrije. Hidrogenacija znači prisustvo trans masti u namirnici. Iza raznih imena krije se ista šteta i predvidljivo negativan paket za zdravlje. Težak je teret kojim ovaj dvojac sjeda na vitalne organe poput srca i jetre.
Istovremeno, pored duge liste štetnih učinaka i tereta, na hranjivoj strani stoji jedna stavka. Energija. I to je to. Ogoljena, pročišćena energija ugljikohidrata (šećer) i masti. Volimo to reći i ovako:
prazne kalorije
Premda su jasno označeni na prehrambenoj deklaraciji, ne slutimo koliki potencijal štete kriju u sebi. To nepovezivanje uzroka i posljedice imamo zahvaliti neinformiranom izboru hrane.
Teško je laiku povezati gornje kemijske pojmove i nazive u popisu sastojaka uz kalorijske i metaboličke posljedice koje ispostavljaju šećer i mast nakon konzumacije. Uzmimo na primjer uobičajene nutricionističke preporuke: izbjegavajte rafinirane šećere.
Što za sastav neke hrane znače nazivi „rafinirano“ i „hidrogenirano“?
To su fizikalno-kemijski procesi obrade hrane gdje se kroz niz tehnoloških koraka anuliraju hranjive tvari. U konačnici, ostaju samo šećer i mast, „oslobođeni“ od ostalih hranjivih tvari, pročišćeni od vitamina i minerala. Da ironija bude veća, u margarine se dodaju vitamini A i D, sintetski oblici, naravno. U šećer bijeli ne dodaje se ništa. Njega se dodaje u sve.
Naši centri za zadovoljstvo u mozgu detektiraju u hrani razinu šećera i masti, i vraćaju pozitivan ili negativan odgovor. Naravno, kad mozak daje odgovor to je puno više od DA ili NE. To znači sviđa mi se, ili ne. A takav odgovor čini veliku razliku u selekciji hrane. Posebno ako se uzima kao jedini kriterij. I tako neprimjetno skliznemo u ono što zovemo emocionalno hranjenje.
Kod roditelja obično imamo želju da udovolje i „usreće“ svoju djecu takvom kombinacijom. Magična riječ za potvrdu obično je „fino“. Dolazi kao pitanje, poput: „Jel’ ti fino?“. Djeca potvrdno odgovaraju, povezujući tako odobravanje roditelja i signal iz mozga u skovano odobrenje za uživanjem i traženjem takve hrane.
Fino može biti i porcija malina ili banana, pitanje je koliko se dijete usmjerava na voće i potiče njegova konzumacija kao prirodno slatkog a zdravog obroka.
Jednom odgojeni u smjeru pozitivnog stava prema Bijelo & Bijelo udruženom poduhvatu, teško je poći u drugom smjeru. Kroz odraslu dob vrlo je zahtjevno osvijestiti i razbiti nakrivo zavarenu kariku psihologije roditeljskog odobravanja i senzoričke poluge jezik-mozak. Gdje možemo pronaći „fine“ kombinacije za šećer i mast kao dinamični duo?
Oh, ne treba daleko tražiti. Police trgovina i rashladne vitrine pune su upravo ove kombinacije. Od krem nadjeva brzih peciva, Nutella namaza, napolitanki do drugih sličnih keksa, sladoleda, slanih grickalica, smrznutih polugotovih jela. Recimo, popularni namaz od lješnjaka sadrži preko 50% šećera, palmino ulje. Da, i svega 13% lješnjaka deklarirano.
Zašto su šećer i mast ili Bijelo & bijelo tako rašireni?
Dva su ključna razloga. Jer su jeftini kao sirovine, imaju korisna tehnološka svojstva. Hidrogenirana mast dulje traje od biljnog ulja, jer je manje podložna oksidaciji, pa je vijek trajanja proizvoda usporedno povoljniji za proizvođača.
Otkad se prehrambena industrija prebacila na palmino ulje, njegova proizvodnja je na masovnoj skali jako porasla. Veća proizvodnja, manja cijena, manji ulazni trošak, veća zarada.
S vremenom smo naučili i prihvatili da postoji užasna cijena hidrogenacije, a to su trans masti i kardiovaskularne bolesti. Dotad je već bilo prilično kasno, jer demonizacija kolesterola je životinjske zasićene masti stavila na loš glas. Biljne masti dobivene industrijskim putem, preplavile su tržište i raširile se u brojne prehrambene proizvode.
Osobno već dugo, dugo godina kao nutricionist upozoravam na opasnost trans masti u prehrani. Posljednjih godina učinjeni su pozitivni pomaci u regulaciji, imamo zakonska ograničenja (do 1% sadržaja) trans masti u prehrambenim proizvodima. Ipak, uz pozitivne korake, one su još uvijek tu.
Prehrambena industrija, posebno konditorska, još uvijek nije većinski prepoznala interes u proizvodnji skupljeg ali zdravijeg proizvoda. Ponekad vidim na deklaraciji istaknuto „bez hidrogeniranih masti“, „non grassi idrogenati“ ili „no hydrogenated fat“. Kod domaćih proizvoda još uvijek čekam taj dan.
Drugi sastojak „dinamičnog dua“ je šećer. „Otkrili“ smo ga kao problem tek unatrag 5 godina, otkad je jadni kolesterol skupa sa zasićenim mastima iz hrane dočekao svojevrsno puštanje na slobodu nakon 60 godina robije, proganjanja i otvorene streljane medicinske struke. Ono što su trans masti među mastima, to je fruktoza među šećerima.
Jedna posebno za*$/#*=&“na stvar za jetru i ravnotežu lipida u krvi. Lipidni profil zvuči ionako kriminalno, s dosjeom.
Zašto su trans masti i šećer štetni?
OK, znamo koji su, znamo kako ih prepoznati. Ali treba li doista izbjegavati proizvode koji ih sadrže? Da li je teško procesirana i rafinirana hrana toliko loša? Nije li ovo još jedan rigorozan ali nepotrebno reducirajući pogled na hranu?
Jesu li dobri ili loši nutricionisti i liječnici koji vam govore kako možete jesti sve? Nemojte se opterećivati, jedite što volite? Da li baš toliko namirnica gdje su šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje?
Pa, pojedinačno i u jednom obroku (posebno kasna večera), neće napraviti veliku štetu. Od jedne napolitanke nećete dobiti srčani udar. Jednako vrijedi za industrijski ledeni desert bez vrhnja. Izgleda kao sladoled, ali se ne može tako zvati jer umjesto vrhnja sadrži puno hidrogenirane biljne masti, obično palmine ili kokosove masti u imitaciju mliječnog vrhnja.
Nema velike štete, uzmemo li preduvjet da učestalost konzumacije “Bijelo & Bijelo” hrane postavimo tromjesečno ili polugodišnje (godišnje još bolje, nikad, najbolje).
Možda tek kratkotrajni stres za metabolizam i njegove ključne organe. Dugoročno i učestalo konzumiranje ovog para prisiljava tijelo na vrlo lošu adaptaciju. Cijena se izražava u posljedicama debljine. Posebno je važno osvijestiti prehranu na poslu.
Visok BMI indeks, loš profil masti u krvi, povišen LDL kolesterol, masna jetra, debljanje, proliferacija masnog tkiva, inzulinska rezistencija, ubrzavanje ateroskleroze i drugi mjerni pokazatelji pobola i pogoršane zdravstvene slike.
Kardiovaskularne bolesti su danas prvi na ljestvici uzroka smrti današnje populacije. Skraćivanje životnog vijeka, skupi troškovi zdravstvenog sustava, pad kvalitete života, i sve drugo loše što dolazi na naplatu s debljinom.
Ako bi u prehrani morali birati tko radi najveću štetu, prst treba uperiti u Bijelo & Bijelo, bez sumnje. Tražite ovaj dvojac, najopasniji su kad su skupa. Pronaći ćete ih na mjestima gdje ih najmanje očekujete, toliko dobro se skrivaju. Stoga budite na oprezu i čitajte svoje deklaracije hrane. Evo jedne maskirne kombinacije.
Trgovački centri, hladnjaci, pakirani kolači, naslov kaže „domaći kolači“. Rađeni s „domaćim“ margarinom. Vjerojatno po tradicionalnoj recepturi iz 18. stoljeća, jer je dobro poznato da su tada sva domaćinstva, a seoska gospodarstva posebno, proizvodila vlastiti margarin i hidrogenirala palminu mast. Pjevajući „Tri palme na otoku sreće“.
Pored “domaćih” kolača, tu su brojni proizvodi od žitarica gdje naš dinamični duo Bijelo & bijelo upakirani u sastavu. Primjerice, proizvodi sa zobenim pahuljicama s okusima (čokolada ili voćne) mogu imati oznaku 100% veganski i biljni sastojci. Iza privlačne vanjštine, nerijetko u sastavu čeka hidrogenirana mast i šećer fruktoza kao sladilo. Zato je važno čitati prehrambenu deklaraciju.
Prehrana s ravnopravno uključenim rafiniranim industrijskim namirnicama bogatim šećerom i mastima je prečac za skraćivanje životnog vijeka. Jednom kad postanu svjesni, barem djelomično, štetnih posljedica, kreću blitzkrieg rješenja.
Čarobne dijete (recimo, keto ili UN dijeta) i njihovi tobogani i vrtuljci. Ispravan put redukcije kilograma je kroz plan prehrane i uravnotežen jelovnik, ali svi traže magične eliksire, kratice i nitko nema strpljenja.
MOGU LI DIJETE POMOĆI?
Dijete su toliko popularno jer daju naizgled očito rješenje na opisani problem. S mjesečevom revers super dijetom skinem bez problema 5 kila u mjesec dana. Sjajno. Keto ili LCHF ultra dijeta i skinem 5 kila za 2 tjedna. Proteinska dijeta i kao da sam bio na liposukciji. Odlično. Krenem striktno postiti na kupusovu juhu i skinem 5 kila u tjedan dana (a u bolnici poslije toga, još 5 kila).
Well done. Što nakon dijete? Kao staro društvo što čeka na izlasku iz zatvora, šire ruke u zagrljaj Bijelo & Bijelo prijatelji. I novi krug ispočetka, ako ih se ne odreknemo. Svaki od njih je opasan za sebe, ali šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje dugoročno predvidljivom.
Zapravo, pokušaji odricanja prijateljstva „Bijelo & Bijelo“ izgledaju u stilu utrkivanja sa semaforima na aveniji. Neki auti jure u želji da prevare programirane semafore koji su namješteni na vremenski razmak.
Start, gas, kočenje, stop. Čekaj zeleno, kreni po gasu. Dalje, još gasa, pa kočnica, stop, čekaj, ponovi isto. Crveno svjetlo razuma kratko traje. Kadgod se ukaže prilika, puste se kočnice i navali. Iza semafora crvenog upozorenja zdravlja.
Sjetimo se da gospodin Fino pali zeleno svjetlo. Jer, kako je jedan klijent nedavno rekao, “Tko može stati na jednoj napolitanki?”.
“Nije voće isto što i kolači”, kaže drugi. Stvar je u tome da imamo jedan auto, a cesta života je duga. Šteta je putovanje skratiti zbog lošeg izbora društva. Uravnotežena prehrana s dovoljno voća i povrća, ribe i cjelovitih namirnica, redovito vježbanje i aktivno kretanje. Nije tako teško raditi dobre izbore u hrani.
Kada ne možete sami, potražite pomoć nutricionista. Nije samo dovoljno izračunati BMI indeks ili idealnu tjelesnu masu i poći na dijetu. Šećer i mast su nezdrava ali moćna kombinacija. Za odvajanje i kontrolu unosa traži puno više promjena u prehrani nego se to na prvi pogled može činiti…
ateroskleroza debljina fruktoza glukoza hidrogenacija hidrogenirana mast jetra kardiovaskularne bolesti keto LDL kolesterol margarin mast mršavljenje Nutella pretilost šećer zdravlje srca