Domaća nutela namaz od lješnjaka se prilično jednostavno priprema u kućnoj radinosti. Uz nešto kuhinjske opreme i strpljenja, naravno. U dobro zatvorenoj staklenoj posudi može stajati nekoliko tjedana. Ključni dio je imati blender, multipraktik ili food processor. Bez mljevenja lješnjaka uz snagu aparata, teško je ručno napraviti taj posao. Premda, ne i nemoguće, dobar mužar i nešto snage mišića mogu usitniti sve.
Bez zabune, Nutella® je originalni naziv za lješnjakov namaz talijanskog proizvođača Ferrero. Danas planetarno raširen slatki namaz nastao je nakon Drugog svjetskog rata. U međuvremenu se dogodila globalizacija i masovna proizvodnja. Popularan je u tolikoj mjeri da smo sve varijante kakao namaza od lješnjaka počeli nazivati nutela. Čak je S.A.R.S. u hitu ‘Buđav lebac‘ opjevao nutelu u frižideru.
2000-te su donijele rast svjesnosti o zdravoj prehrani. Pred popularni namaz stavljena su mnoga nutricionistička pitanja. Količina šećera, vrsta ulja, premalo kakaa doveli su namaz od lješnjaka pod nutritivno povećalo. Uzlet društvenih mreže napravio je svoje. Nakon 50-ak godina uzleta na policama, namaz od lješnjaka stigao je u kuhinju.
Brojne “domaće” verzije pokušavaju što bolje imitirati svojstva kupovnih. U isto vrijeme pokušavaju biti “zdravije”. Većina recepata cilja što vjernije dobiti kremastu strukturu i mazivost. Zašto bi se ograničili na kopiranje? Zaboravite domaću nutelu, radite svoj namaz od lješnjaka. U osnovi to će biti orašasti maslac, poput kikirikijevog ili bademovog.
Jednako kao i za mutabal (iliti baba ganoush), namaz od lješnjaka nije teško napraviti. Uz malo strpljenja, i nešto opreme.

KAKO NAPRAVITI NAMAZ OD LJEŠNJAKA?
Priprema
Po mogućnosti odaberite kvalitetne domaće lješnjake. Mnogi OPG ih proizvode. Pažljivo ih očistite i uklonite oštećene ili pljesnive primjerke. Priroda nije filmski studio, uvijek će moguće biti neiskoristivih lješnjaka. Pljesnivi i truli ne samo što će pokvariti okus, već i uzrokovati kvarenje. Ako ste već uložili truda, nemojte već na početku raditi ključne greške.
Nakon što ste probrali zdrave lješnjake, razbijte koru i očistite jezgre. Slijedeći korak je ljuštenje i priprema lješnjaka za mljevenje u kremastu masu. Ovaj proces će ići bolje ako se lješnjaci poprže. Cilj je prženjem dobiti specifičnu aromu i očistiti ljušture. Premda su jestive, u njima je gorčina okusa. To prilično može pokvariti doživljaj osjetljivog nepca naviklog na procesirani namaz od rafiniranih sastojaka.
Izvedba
Lješnjake očistite što je više moguće od zaostalih ljuskica. Uloženi trud vratit će vam se na okusu. Ako radite u jednoj rundi, nastojte još tople lješnjake stavite u blender ili multipraktik. Ako čišćenje potraje, ništa zato. Podgrijte ih kratko. Dovoljno je da su topli, ne moraju biti vreli. Topliji lješnjaci bolje se pretvaraju u kremu u mikseru/blenderu.
Unaprijed pripremite u manjim posudicama ostale sastojke – sol, ulje, šećer i kakao. Jednom kad su lješnjaci očišćeni i spremni za blendanje, sve ide dosta brzo. Slijedi svega par minuta do kraja. Prvo dodajte sol. Miksajte do sitnog, i svakih 15 do 30 sekunda promiješajte sadržaj koji se popne uz stjenke miksera.
Kad se smjesa počne miješati u kremastu, dodajte šećer pa ulje. Ako koristite javorov sirup ili med, možete ih prethodno uz grijanje pomiješati s uljem. Isto možete učiniti i sa šećerom, ako želite kremastiju i jednoličnu smjesu. Inače ulje i šećer dodavajte pomalo, u prekidima miksanja. Cijeli proces ne bi trebao trajati više od 4-5 minuta. Ili kraće, ovisno o jačini blendera/miksera.
Na kraju, kad je smjesa već žitka i slična namazu, dodajte kakao. Ako želite dobru mazivost, nemojte pretjerivati s kakaom. On će smjesu posušiti i otežati mazivost. U suprotnom slučaju, možete dodati još žlicu kakaa, ako vam mazivost nije prvi interes.
Kako izgleda namaz od lješnjaka kad se doda ekstra količina kakaa, a smanji količina šećer, pogledajte u ovom videu.
HRANJIVE VRIJEDNOSTI DOMAĆA NUTELA LJEŠNJAK NAMAZA
Gledano na hranjive vrijednosti, gustoća energije lješnjakovog namaza je vrlo visoka. Nemojmo se zavaravati. Lješnjak sadrži značajan udio masti. U pripravi namaza još je pojačano dodatkom ulja i šećera. Nutritivno gledano, značajna je razlika između kupovne i domaće varijante.
Domaća možda neće biti savršene teksture i kremaste finoće. I ne mora biti. Nutritivnu vrijednost u korist domaće jako mijenja više pravih lješnjaka u sastavu.

Gornje brojke pozivaju na oprez i obziran unos količine. 615 kcal nije mali iznos, a 100 g namaza se pojede za čas. Posebno s palačinkama, na primjer. Premda je ova varijanta namaza od lješnjaka daleko bogatija u nutritivnom smislu, još uvijek je jako kalorična. Masti su masti, kalorije su kalorije.
U usporedbi s originalom, domaći namaz od lješnjaka sadrži veći udio lješnjaka. Podaci s deklaracije govore o svega 13% lješnjaka. U ovom receptu lješnjaci čine 83%!
RAZLIKA U SASTAVU LJEŠNJAKA
I to nije sve. Glavni sastojci originala su šećer i palmino ulje. Tako je Nutella u Americi reklamirana kao namaz od lješnjaka prošla tužbu jedne mame. Predmet je bio s navodom da ona nikad ne bi kupila proizvod da je znala koliko je sastav nezdrav. Više o tužbi i nagodbi od nekoliko $ dolara pročitajte ovdje.
Istina je da su lješnjaci dobar izvor vitamina i minerala. Posebno se ističe odličan sadržaj vitamina E, folata te željeza i kalcija. U teoriji, odlična nutritivna vrijednost. U stvarnosti, udio nutrijenata ovisi o tome koliko lješnjaka zapravo ima u sastavu namirnice. Premalo sastojaka, loš nutritivni profil.
Zato uz visok udio lješnjaka, napravite sami svoj namaz od lješnjaka. Za ulje možete birati maslinovo, lješnjakovo, avokadovo ili nerafinirano suncokretovo. Ili mješavinu od svakog, čiji će recept biti samo vaš. Svako od njih ima bolji nutritivni profil od palminog ulja.
Međutim, ne zaboravite da lješnjak u sastavu ima vrlo visok udio Ω-6 (linolna kiselina). Omjer omega-3 prema omega-6 je nevjerojatnih 1:215 u ukupnoj masti lješnjaka. Prilično daleko od preporučenog 1:3 ili bar 1:4 omjera. To lješnjaku daje proupalni karakter ako gledamo sadržaj i udjele esencijalnih omega masnih kiselina.
Umjesto bijelog šećera možete koristiti javorov sirup ili med. Također, možete koristiti demerara ili muscovado tamni šećer s većim udjelom korisnih hranjivih tvari, a manje čistog šećera.
Domaći recept za namaz od lješnjaka
U nastavku je domaći recept. Kako ne vrijedi model jedne prehrane za sve, tako ni ovaj recept ne nudi točne omjere slatkog i kremastog. Pronađite svoj savršeni omjer uz puni, kremasti okus lješnjaka. I puno više zdravih sastojaka u namazu za doručak ili u kolačima.
Domaća nutela
Equipment
- 1 blender ili multipraktik, sjeckalica, food processor
- 1 spatula ili žlica
Materials
- 300 g lješnjaka prženih i odljuštenih
- 1-2 žlice ulja suncokretovo, maslinovo ili miješano s uljem lješnjaka
- 1-2 žlice šećera ili meda
- 1 prstohvat soli
- 2 žlice kakaa bez dodanog šećera, čisti kakao
Instructions
- Ako ste sami brali, ili nabavili u ljusci, dobro osušene lješnjake očistiti i probrati.
- Popržiti na tavi na srednje niskoj jačini ili u pećnici 15-ak min na 150-180 °C. Lješnjaci trebaju biti ispucane kore, ali ne crni i zagoreni. Popržene lješnjake staviti u krpu i protrljati da otpadnu ljuske.
- Za usitnjavanje koristiti blender, multipraktik ili drugi kuhinjski robot za usitnjavanje. Prije usitnjavanja, dodati malo soli. Ako je potrebno, nekoliko puta spatulom počistiti stranice i nastaviti miksati, dok se svi lješnjaci ne usitne. Ako se usitnjava u blenderu, dalje ostaviti blender da napravi gušću smjesu, na srednjem broju okretaja. Čim se smjesa oformi, dodati ulje i nastaviti miksati do glatke smjese. Dodati šećer i kakao. Miksati do glatke smjese.
- Spatulom istresi u čistu posudu s poklopcem. Pohraniti na suho i hladno mjesto.
Notes
biljna prehrana domaća nutela doručak kalcij kalorije maslinovo ulje masti namaz Nutella omega-6 omjer omega-3 i omega-6 šećer sol suncokretovo ulje vlakna željezo