Indijanska banana (Asimina triloba L. (Dunal)) je drevno voće iz Sjeverne Amerike. Već od samog naziva počinje zaplet. Premda nema nikakve veze s bananom kakvu poznajemo iz trgovačkih centara, svoj naziv duguje sličnosti okusa. Kada kažemo slično, obično smatramo da smo dali nekakvu smjernicu ili orijentir. Kada voće probate, zaboravite na bananu, jer se na nepcu stvara jedan novi rukopis.
Stvar je u tome što Asimina (Pawpaw, indijanska banana) dolazi iz nekog drugog svijeta. Pri tom mislim doslovno. Voćka je stara preko 65 milijuna godina, što će reći da su je sasvim vjerojatno jeli dinosauri !!!
Ako vas već sama prapovijesna nota nije zaintrigirala, čekajte dok voćku probate. Rekoh, okus je sličan banani, ali ovo voće u biti nema okus, već karakter. Od trenutka kada se otvori i izloži zraku, mijenja okus. Da, i drugo voće to isto čini. Možda smo se navikli, probavši tu promjenu na zraku stotine i tisuće puta (nadam se). Mislim, što ima novog, koliko puta smo u životu jeli marelicu, breskvu, papaju, bananu, ananas, grožđe, dunju … ?
Novo je to što ova voćka to ima sve zajedno. Sladak i osvježavajući, ali kompleksan. Naime, od trenutka otvaranja voćke rezanjem, pa dok ju jedete, okus se mijenja. Ponekad isprva nema nikakve sličnosti s bananom, više vuče na mješavinu manga, ananase i marelice. Nakon minute ili dvije, javlja se nota banane. I dinje, kivija, limete, breskve … Dolazi do promjene i preklapanja okusa, nove note se javljaju s vremenom. Mozak kao da se uči definirati novi okus i teško mu se odlučiti za jedan od poznatih. Jer, indijanska banana doista ima jedinstven okus koji dotad niste probali.
Svačiji jezik drugačije registrira, pa maltene istu voćku dvije osobe različito doživljavaju, uspoređujući s poznatim okusima. Miris je ugodan, aromatičan i prodoran, tropski nametljive svježine. Kada probate, ne dobijete cjelinu mirisa i okusa odmah. Još neko vrijeme nakon kušanja mozak pokušava povezati nepce i nosnice. Traje malo definicija novog uzbuđenja koje ste upravo okusili. Kao da ste sišli s ljuljačke, a osjećaj njihanja još traje.
Evo slike same voćke na stablu. Raste u grozdovima od 3,4 ili više plodova. Izvana je blijedo zelenkasta, prošarana tamnim crtama. Poput poteza kista. Meso ploda iznutra je intenzivno žute boje. Sadrži velike tamno smeđe sjemenke u nizu. U krajevima s više sunčanih sati je gotovo narančasto meso ploda. U svakom slučaju, već izvana je jasno kako nema nikakve veze s bananom. Kad probate okus, tropske asocijacije se slojevito slažu, ali nikako definirati dok ne probate nekoliko puta.
ASIMINA TRILOBA, OTKUD Ime INDIJANSKA BANANA?
Naziv indijanska banana dobila je po američkim Indijancima. Drugi naziv još više zbunjuje, American Pawpaw. Često se skrati na samo pawpaw. Piše se gdjegod i paw paw ili paw-paw. Budući je isti naziv za papaju (Carica papaya L.), koja je poznatija, često se traži način kako istaknuti razliku naziva. Opet, papaja je sasvim druga voćka, nikakve veze.
Asimina je naziv koji potječe od indijanske riječi. Francuski kolonizatori preuzeli su je kao asimin. Veličina ploda dosegne i pola kilograma, što je čini najkrupnijim autohtonim američkim voćem. Pogledamo li u povijest, lako je razumjeti zašto. Parafrazirana uzrečica bi bila: “Što zna dinosaur što je pola kile.”.
Botanička porodica Annonaceae kojoj pripada, kako smo naveli, ima daleku povijest koja seže duboko u vremena prije doseljavanja ljudi na američki kontinent. Bliski rođaci su graviola (da, ona koja je pred neko vrijeme popularizirana u kontekstu karcinoma), čerimoja, ylang-ylang (ako volite ili se bavite eteričnim uljima, njegov cvjetni miris vam je sigurno dobro poznat).
PAWPAW Hranjive koristi
Ako niti sve ovo nije dovoljno zanimljivo, pogledajmo što krije sastav indijanska banana iliti pawpaw. Premda je pridjev supervoće prilično zahvatila profanacija, ovdje drugačije teško pronalazim jednostavnih riječi za opis. Kad se pogleda nutritivni sastav, indijanska banana ne prestaje s iznenađenjima. Vrlo je rijetko pronaći u jednom plodu, kamoli voću, takvu koncentraciju hranjivih sastojaka. Već samo zbog visokih količina minerala zaslužila bi taj epitet. Prosječan plod je oko 150 g. U njemu možemo pronaći 180 mg magnezija. Za usporedbu, velika čaša od 300 ml Donat Mg mineralne vode ima 300 mg magnezija. Uz pristojnu energetsku vrijednost ugljikohidrata i ovakav sastav magnezija, odličan je izbor nakon treninga ili vježbanja.
Dalje, na 100 g ploda indijanska banana sadrži 7 mg željeza (gotovo pola prosječnog dnevnog preporučenog unosa !). Ista paralela vrijedi za sadržaj 0,5 mg bakra. Tu su još i respektabilne količine kalija (345 mg/100 g ploda) te cinka (1 mg/ 100 g ploda). Na kraju, valja istaknuti mangan. Više o njegovoj ulozi bilo jer riječi kod grožđa. Osim što indijanska banana sadrži 8 puta više mangana. Kao tranzicijski metal u tijelu se koristi za proizvodnju vlastitih antioksidanta (SOD, superoksid dismutaza). U paraleli s holivudskim kriterijima, govorimo o block buster zvijezdi među antioksidantima. Idemo dalje.
Uz mineralne blagodeti, jedan prosječan plod (150 mg) daje gotovo polovinu dnevne potrebe vitamina C (30 mg). Dovoljno za staviti u usporedbu s limunom. Nije nebitno podsjetiti kako je vitamin C važan za apsorpciju željeza. Osobito kad je u nehemskom obliku. Indijanska banana čini se ima kompletan set sadržan, i to još i količinski pristojan.
Od ostalih vitamina tu je nešto vitamina B kompleksa (B1, B2, B3, B6), te nešto vitamina A i E. Što još ima? Sadržaj antioksidanta je dosta širok, prije svega fenolnih tvari i flavonoida (uključujući epigalokatehin galat, epikatehin, ferulična kiselina i kumarinske kiseline), te karotenoida (zeaksantin, ß-kriptoksantin, ß-karoten). Zanimljiva je napomena kako količine karotenoida u plodu rastu s više sunčanih sati (npr. Zadar vs Bistra).
Fitonutrijenti i aktivne tvari
Ah, da, fitonutrijenti. Na početku smo naveli kako je indijanska banana preko 60 milijuna (60.000.000) godina stara biljna vrsta. To je kao da ste blago zakopali u vremensku kapsulu. Drevni spojevi iz klase acetogenina svojstveni su cijeloj Annonaceae porodici. Među njima se izdvaja asimicin, ali tu su i drugi (bulatacin).
U nutritivnom smislu, da, tu su minerali, vitamini i antioksidanti, enzimi i organske kiseline. Ali asimicin, i acetogenini općenito, su krunski dragulji. Pokazuju svojstva toksičnosti na tumorske stanice. Identificirano je preko 40 različitih spojeva, i njihova korisna svojstva znanost je tek počela istraživati. Glavni potencijal istraživanja je usmjeren na temu razvoja antikancerogenih spojeva te adjuvantne terapije u konvencionalnom onkološkom liječenju. U Americi na tržištu imaju i kapsulirani ekstrakti acetogenina iz sjemenki i lišća.
Sastav lišća je dodatno zanimljiv. Sam list zbog visokog sadržaja acetogenina djeluje insekticidno. Jednostavno je napraviti domaći insekticid. Pripravak se radi slično tzv. juhi od koprive. Životinje ga mogu jesti čini se bez problema, ali insektima je fatalan. Ako koristite koristiti preprate od lišća indijanske banane za organsku zaštitu bilja, činite to uvečer kako ne bi naškodili pčelama. FDA je izdala i upozorenje da se plod ne daje u prehrani trudnica radi prevencije. Kod konzumacije većih količina zabilježene su lakše probavne smetnje. Još jednom, umjerenost kao princip u prehrani. Zbog veće koncentracije acetogenina, sjemenke i listovi nisu preporučljivi za jelo.
KOJE SVE HRANJIVE KORISTI NUDI INDIJANSKA BANANA?
Indijanska banana dolazi iz nekog drugog vremena. Ima nevjerojatan okus. Bogata hranjiva vrijednost počinje s istaknutim mineralnim sastojcima, nastavlja vitaminima i antioksidantima. Ima visok udio šećera, studije s Agronomskog fakulteta u Zagrebu pokazale su da ide i do 25 grama na 10 grama ploda.
Izvrstan izvor energije za sport, i ujedno važno znati za uravnotežiti ako ide u dijabetičku prehranu. Jesmo li spomenuli sadržaj proteina i masti? 1,2 g proteina i 1,2 g masti nije neko bogatstvo količine. Međutim, u okusu čini svu razliku. To je razlog kremaste teksture i svojstva da ju možete jesti žlicom.
Puni okus zahvaljuje relativno masnijem i proteinski bogatijem sadržaju u odnosu na drugo voće. Indijanska banana ima pulpu kao puding. Koje masti sadrži? Naravno, ima puni profil omega 3, 6 i 9 masnih kiselina, a najviše oleinske kiseline. Kod sadržaja proteina isto nema spektakla u količini.
Sastavom, vrlo je zanimljivo da jedno voće sadrži sve esencijalne aminokiseline. U pulpi voća nemaju baš sve (sa sjemenkama da, ali njih ne koristimo za jelo). To je još uvijek vrlo koristan izvor aminokiselina. Vlakna sadrži oko 2 grama na 100 grama ploda, isto količinski nije za veliko isticanje. Međutim, skupa s enzimima i mineralnim sastavom, te antioksidativnim svojstvima, sve zajedno dođe kao wellness tretman za probavu.
Suma sumarum, zbrojimo li sve navedeno (minerali, vitamini, antioksidanti, fitonutrijenti, vlakna, aminokiseline, omega 3,6,9, energija) jasno je da širina hranjivih koristi daleko nadilazi početno oduševljenjae okusom. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ima li kvaka?
Indijanska banana nije voće koje ćete lako pronaći u trgovinama. Razlog je njeno ubrzano propadanje od trenutka branja. Nježna kora i molekularni sat koji otkucava raspad biološki aktivnih tvari daju joj tek nekoliko dana. U hladnjaku nešto duže, nekoliko tjedana.
Ipak, ima način na koji se indijanska banana može pospremiti za dulju primjenu u kuhinji i prehrani. Voćna pulpa se može vaditi u staklenke ili zip foliju nepropusnu za zrak. Na taj način bolje se čuva okus i nešto hranjivih svojstava. Indijanska banana kao izvađena pulpa može u hladnjaku potrajati mjesecima. Dobra vijest je da minerali ostaju, bez obzira na način prerade ili konzervacije.
Proizvodi
Indijanska banana ima visoku nutritivnu gustoću ali i sadržaj koji brzo treba iskoristiti. U preradi se od nje može raditi pekmez, čuvati kao smrznuta voćna pulpa. Neki također rade pivo s indijanskom bananom. Učinkovitost protiv lisnih uši (kupus, krumpir..) koristi se i u farmaceutskoj kozmetici za šampon protiv uši.
godišnji pawpaw festival u zagorju
Prvi put susreo sam se s ovim voćem prošle godine. Bio je gotov prvi festival posvećen egzotičnom voću. Ivan Šulog, osnivač tvrtke Exotic King, je organizator i čovjek koji uspješno proizvodi i izvozi egzotično povrće i voće. Kasno ljeto i rana jesen je vrijeme u kojem indijanska banana dozrijeva. Prije nego sam probao voćku, istražio sam literaturu.
Nakon pogleda na nutritivni sastav, jedva sam čekao priliku probati voće. A tu su tek počela otkrivati nova poglavlja, kako je opisano na početku. U međuvremenu se u Hrvatskoj sadi na nekoliko lokacija, od Polačnika kraj Zadra do Donje Bistre, Bedekovčine, Virovitice. Voćka je zanimljiva ne samo zbog vrijednog ploda, već i potencijala lišća kao ekološkog insekticida.
Nadam se kako će u dolazećem vremenu indijanska banana privući više lokalnih uzgajivača. Jer zbog hranjivih koristi šteta je da nema širu dostupnost na tržištu.
Evo pregleda vrijednosti indijanske banane (100g) iz podataka analize Kentucky University.
indijanska banana, pawpaw sastav
Indijanska banana je voće iz nekog drugog vremena. U sebi sadrži nutritivna blaga. Ipak, treba biti na oprezu ako uzmemo preporučenu konzumaciju kod dijabetičke prehrane, jer ponekad u sezoni može sadržavati visok udio šećera. Shodno tomu treba prilagoditi količinu.
- Neske, A., Ruiz Hidalgo, J., Cabedo, N., & Cortes, D. (2020). Acetogenins from Annonaceae family. Their potential biological applications. Phytochemistry
- Nam, J. S., Park, S. Y., Oh, H. J., Jang, H. L., & Rhee, Y. H. (2019). Phenolic Profiles, Antioxidant and Antimicrobial Activities of Pawpaw Pulp (Asimina triloba [L.] Dunal) at Different Ripening Stages. Journal of food science
- Florin, Andrei & Butcaru, Ana & Lehman, Jerry & Stanica, Florin. (2020). Top Grafting Response of Some Pawpaw (Asimina Triloba Dunal) Genotypes.
- Nam, Jin-Sik & Jang, Hye Lim & Rhee, Young. (2017). Antioxidant Activities and Phenolic Compounds of Several Tissues of Pawpaw ( Asimina triloba [L.] Dunal) Grown in Korea: Antioxidant activity of pawpaw…. Journal of Food Science.
- Nam, J. S., Park, S. Y., Lee, S. O., Lee, H. J., Jang, H. L., & Rhee, Y. H. (2021). The growth-inhibitory effects of pawpaw (Asimina triloba [L.] Dunal) roots, twigs, leaves, and fruit against human gastric (AGS) and cervical (HeLa) cancer cells and their anti-inflammatory activities. Molecular biology reports
- Muriel Cuendet, Carol P. Oteham, Richard C. Moon, William J. Keller, Paul A. Peaden & John M. Pezzuto (2008) Dietary Administration of Asimina triloba. (Paw Paw) Extract Increases Tumor Latency in N.-Methyl-N.-nitrosourea–Treated Rats, Pharmaceutical Biology
- Brannan, R. G., Peters, T., & Talcott, S. T. (2015). Phytochemical analysis of ten varieties of pawpaw (Asimina triloba [L.] Dunal) fruit pulp. Food chemistry
antioksidanti asimicin asimina indijanska banana mangan pawpaw vitamin C voće željezo