Brusnica je popularno bobičasto voće. Poznajemo je gotovo isključivo po prerađevinama. Najčešće uz reklamu za urinarne infekcije. Na tržištu se može naći u svim pakiranim oblicima, osim u svježem. Najbliže što dođemo do pravog ploda je sušena (i jako zašećerena) brusnica u supermarketima. Zašto tako malo znamo o jednom od najpoznatijeg voća.
U prehrani i narodnoj medicini je prisutna od davnina. Jedan je od uobičajenih sastojaka čuvenog pemikana, superhrane drevnih Američkih Indijanaca. Nekoliko stoljeća unaprijed, umak od brusnice uz pečenje je u Americi klasik za tradicionalnu Thanksgiving blagdansku večeru. Međutim, u posljednjih tridesetak godina, brusnica se od američkog nacionalnog voća promovirana u globalno prisutnu paletu dodataka prehrani.
Sokovi, ekstrakti, koncentrati, kapsule, tablete od brusnice pronaći ćete s lakoćom. Kod mokraćnih infekcija, prva preporuka bit će nešto s brusnicama. Ima već dugo kako je kod urinarnih problema istisnula kod nas klasični biljni čaj od uve. Kako je sve počelo?
Još u davna vremena prije moderne medicine, ljudi su otkrili njeno ljekovito djelovanje. Jedno od njenih korisnih bioloških djelovanja je pozitivan učinak kod infekcija mokraćnog sustava. Jasno, govorimo o drevnoj medicini bez urino kulture, ultrazvuka i klika mišem do antibiotika. Tada se koristilo što je bilo dostupno u prirodi. Fitoterapije nije bila popularna, bila je praktično sve što su imali na raspolaganju.
U Europskoj Uniji je službeno neodobreno od strane Europske komisije koristiti zdravstvenu tvrdnja kako pomaže kod urinarnih infekcija. Bez da ulazimo u suhoparnu pravničku logiku i politiku, ni legenda o brusnici za američki Thanksgiving nema uporište u dokumentima. Nije zabranjena prodaja preparata, pa se i bez odobrenih zdravstvenih tvrdnji kao pomagala za urinarne infekcije nastavlja koristiti uglavnom u iste svrhe.
Najčešće ljudi uzimaju preparate uz terapiju tvrdokornih i ponavljajućih infekcija Escerichia coli. Urinarne infekcije nisu jedino područje gdje se znanost istražuje njene sastojke i djelovanje. Tu je i zdravlje srca i krvnih žila, desni i želuca. Kao hrana se po svom sastavu izdvaja na granici fitoterapije i prehrane. Brusnica je u punom smislu riječi nutraceutik. Hrana kojoj pripisujemo ljekovito djelovanje.
Po sastavu je brusnica trpko kiselo slatka. To je čini dobrom podlogom za pripravu džemova, soka, sušenje. Kiselkasto trpki sos odličan je kao prilog uz pečeno meso ili meso sa žara. U delikatesnim odjelima trgovina može se pronaći sok brusnice i džem. Sušene brusnice su na odjelu voća lakše mogu pronaći od domaćih suhih šljiva. U ljekarnama i biljnim drogerijama brusnica se nađe u obliku kapi, kapsula, tableta ili čajeva.
BRUSNICA – porijeklo i uzgoj
Brusnica (Vaccinium macrocarpon Aiton.) je grmoliki bobičasti crveni plod iz porodice vrijesova (Ericaceae). Porijeklom je iz sjeveroistočne Amerike. Brusnica je inače iz istog roda i familije kao i borovnica. Njena svjetska proizvodnja u stalnom je porastu zbog velike potražnje na tržištu. Divlja brusnica i ona iz komercijalnog uzgoja razlikuju se po veličini, ali ne mnogo prema sastavu.
Voli umjerenu klimu i vodena staništa. U prirodi se nađe oko močvarnih zemljišta. U prehrani se rijetko koristi u svježem obliku. Trpkost i kiselost ploda je glavni uzrok. Međutim, pokazala se odlična za pripravu pekmeza, džemova i soka. Slično poput trnine ili drijenka u našoj tradiciji. Kao sušeni plod koristi se sama ili u dodatku mješavine voća i oraha za muesli.
Plod brusnica sadrži različite hranjive i aktivne tvari. Od hranjivih tvari svježa brusnica sadrži nešto vitamina C, E i K. Uz to sadrži blage količine oligoelemenata mangana, cinka i bakra. Ali snaga brusnice nije u njenom nutritivnom sastavu. Njeni aduti su antioksidanti i fitokemikalije.
Od sadržanih antioksidanta ključno je istaknuti antocijane. Proantocijanidini brusnice (OPC) su jedinstveni za ovaj plod. Tu su i flavonoidi poput kvercetina i miricetina, zatim tanini, terpeni, pektin i razne organske kiseline (jabučna, limunska, kininska, benzoična, hipurična). Ovaj paket fitokemikalija osnova je biološke aktivnosti brusnice.
Specifični mehanizam koji je izdvojen u istraživanjima je antiadherentno djelovanje. Remeti bakterije da se vežu na sluznice mokraćnog trakta. Na taj način olakšava imunitetu i antibioticima da odrade svoj posao. Ostali sastojci poput navedenog spleta organskih kiselina zakiseljavaju urin. Hipuričnoj kiselini se pripisuju antibakterijska svojstva.
Česta greška koju mnogi rade kod urinarnih infekcija je “pucanje iz svih oružja”. Kombinirati uvin čaj i preparate brusnice nije dobro, jer djeluju na različite načine.
Koliko brusnica?
Premda ćete lako pronaći mnoga snažna pojedinačna svjedočanstva o preparatima brusnice, nemojte zanemariti službenu medicinu. Brusnica nije antibiotik i nije lijek za urinarne infekcije. Istraživanja, analize i klasifikacije djelovanja nisu pružile dovoljne dokaze za to. U dobroj mjeri će biti korisna, ali greška je tretirati je poput lijeka.
Iako nema čvrstog jamstva preventive, više brusnice na jelovniku barem neće pogoršati mogućnost infekcije u prvom redu. Osobito kod osoba osjetljivog imuniteta i predvidive sklonosti mokraćnim infekcijama. Podrazumijeva se da uzimanje koncentriranih pripravaka ili ekstrakata nije dobro raditi na vlastitu ruku i bez konzultacije s farmaceutom.
Sokove, čajeve i džemove možete slobodno piti i jesti jer su poput drugih prerađevina voća puno blažeg sastava. Istovremeno, imaju manju koncentraciju aktivnih tvari za razliku od ekstrakta i koncentrata soka brusnice u prahu ili kapsula. Stoga nemojte očekivati prevelik učinak ako uzmete energijsku pločicu ili zobene s brusnicama kao mjeru preventive.
Svjetska proizvodnja i popularnost brusnice u prehrani su u porastu. Budući kod nas nema masovnog uzgoja niti njenih proizvoda, iznimno je zastupljena u receptima. Svaki Instagram recept ili fitness stručnjak navest će brusnicu poput iskusnog znalca koji razumije što je najbolje.
Proizvedena u krajevima jako dalekim, razmišljam koliko je putovala iz sjevernih paralela i preko koliko meridijana. Na kraju završi kao zvijezda u receptu “s brusnicama”. Nemam iluzije da će izgubiti zvjezdani status, čak i ako prevaljuje tako dug put do nas. Ima puno domaćeg voća koje je zanemareno. Nemojmo pretjerivati s brusnicama, dodajući ih u baš svako jelo.
Maleni je to plod snažnog okusa. U sebi krije snagu i mnoge prehrambene koristi za naše zdravlje. Sve dok ih ne ubijemo s previše šećera u preradi. Ili nam dosadi ako Cranberry forsiramo dodavati baš u svako jelo, čak i ako u životu nismo imali urinarnu infekciju.
američka brusnica antibkaterijski antioksidanti antocijani brusnica hipurična kiselina jabučna kiselina muesli OPC proantocijani brusnice organske kiseline šećer sušene brusnice urinarne infekcije voće zobene