Popularni zobeni kolač iz čaše je brz i praktičan tiktok recept. Priprema se iznimno jednostavno. Sadrži svega nekoliko sastojaka. Bude gotov za nekoliko minuta. Bez glutena i mlijeka.
Da, moguće je napraviti brzi kolač iz čaše koristeći samo banane, zobene pahuljice, jaje. Odličan način za početak dana. Dajte svom tijelu hranjiv start, zasitan u ukusan. Banana i zobene pahuljice ne moraju uvijek biti na žlicu.
Prije nego uđemo u sam recept i pripremu, pogledajmo kratko ključne sastojke i njihove nutritivne vrijednosti. Za pripremu nam trebaju 3 jednostavne namirnice: banana i zobene pahuljice, plus jedno jaje. Ako nemate kuharskih vještina, ovaj recept je lagan i za potpune početnike.
Banane: u zobeni kolač donose vitamine, minerale i prehrambena vlakna. Najbolje koristiti zrele banane. Tiktok recept ponegdje naglasi da tako možete iskoristiti zrele, točkicama prošarane banane koje bi možda inače bacili. Jako zrele će dodati više slatkoće. Dolazi od prirodno sadržanog voćnog šećera. Banane su dobar izvor vlakana, kalija i nešto B vitamina. Dobar prilog za početak dana.
Zobene pahuljice: zobene pahuljice su žitarice od cjelovitog zrna pune nutrijenata. Zbog sadržaja vlakana topljivih u vodi, imaju polagano otpuštanje glukoze tijekom procesa probave. Topiva vlakna koja sadrže su odlična za našu mikrobiotu, pored toga. Osim zdravlja probave, dodaju nutrijente ovom obroku, primarno cink i B vitamine.
Jaje: samo po sebi jaje je gotovo kompletna namirnica. Počevši od kompletnih proteina, jaje donosi i širok spektar vitamina i minerala. Jedan je od rijetkih izvora vitamina D u hrani, također. Proteini jajeta su kompletni, sadrže sve esencijalne aminokiseline. Time daju dodatnu punoći i produljeni osjećaj sitosti u naš brzi kolač iz čaše.
- Dodaci: ovaj recept je samo početak. Uz malo mašte može se obogatiti raznim dodacima. Kombinacija banana i zobene je klasika koja je mnogima dovoljna i bez začina. Ako poželite promjenu, možete dodati cimet. Za ljubitelje čokoladnog okusa, dodati kakao ili malo domaće nutele (namaza od lješnjaka) za ekstra punoću.
- Za bolju njegu probave i više kremastog okusa dodajte malo grčkog jogurta. Tako ćete dodati probiotike i podignuti vrijednost koju početno daje jednostavni tiktok recept. Umjesto čokolade, možete dodati i desetak borovnica ili sušenih brusnica.
PRIPREMA
Za ovaj brzi kolač iz čaše može se koristiti obična pećnica ili mikrovalna. Razlika je u vremenu pečenja. Ako koristite blender, priprema je još brža.
Zobeni kolač iz pećnice
Sastojci
-
- 1 zrela banana, pasirana vilicom
-
- 1/2 šalice zobenih pahuljica (instant ili obične)
-
- 1 jaje srednje veličine (M)
-
- 1/2 čajne žlice praška za pecivo
-
- prstohvat soli
opcionalni dodaci
-
- 1/4 šalice grčkog jogurta ili žlica domaćeg namaza od lješnjaka
-
- 1/2 čajne žlice ekstrakta vanilije ili vanilin šećera
-
- začini – cimet, kakao, muškatni oraščić, kakao nibs, ribana tamna čokolada
-
- ribana mrkva, sjeckani listić mente … nema granice za kulinarske istraživače
Upute za pripremu:
-
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U zdjeli pomiješajte prethodno zgnječenu bananu, zobene pahuljice, jaja, (i grčki jogurt ako dodajete), prašak za pecivo i sol. Sve sastojke dobro izmiješajte dok se ne formira glatka smjesa. Za početak pomiješajte pasiranu bananu i jaje. Možete za miksanje također koristiti i blender ili štapni mikser.
- Po želji dodajte grčki jogurt i odabrane začine, kao što je cimet ili žlicu dvije sjeckanih orašastih plodova ili suhog voća. Nemojte pretjerivati s dodacima jer može promijeniti teksturu kolača.
- Odaberite manju vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje. Podmažite s malo ulja ili masti. Možete poprskati i s malo brašna. Možete koristiti i papir za pečenje ako koristite posudu od lima.
- Ulijte smjesu sastojaka u namazanu posudu za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite.
- Zagrijte pećnicu. Posudu postavite na srednju prečku u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko dvadeset minuta (ovisno o snazi pećnice, 20-25 minuta), ili dok kolač ne naraste i dobije zlatnu boju. Provjerite pečenost – čačkalica zabodena u sredinu treba izaći čista.
- Izvadite zobeni kolač iz pećnice. Ako ste koristili vatrostalnu čašu, možete je okrenuti naopako kad se malo ohladi i istresti kolač na tanjur. Pustite da se malo ohladi prije konzumacije. Uživajte u ukusnoj i hranjivoj kombinaciji.
Zobeni kolač iz mikrovalne
Upute i sastojci: Sastojci su isti, kao i priprema smjese za pečenje. Umjesto obične pećnice stavite staklenu ili keramičku posudu ili čašu u mikrovalnu. Pečenje će trajati oko 2 minute, ako stavite manju snagu 4-5 minuta. Prvih pola minute možete prekinuti pečenje i čašu lagano protresti svakih desetak sekundi. Posuda može biti vrela, pa pazite prilikom vađenja iz mikrovalne.
Kao i kod drugih sličnih primjera, postoje razne varijacije na temu. Neki samo koriste bananu, jaja i zobene pahuljice. Drugi zobene prethodno namoče zobene u mlijeku ili jogurtu. U svakom slučaju, ovaj popularni brzi kolač od svega 3 sastojka brzo je ušao u trend.
Bilo da se odlučite za verziju pečenu u pećnici ili u mikrovalnoj, ovaj tiktok recept je jednostavna ideja brze pripreme. Novi način da klasičnu kombinaciju banana i zobene napravite drugačije. Pretvorite doručak u poslasticu. Dajte mašti na volju i prilagodite začine i dodatke svom osjećaju okusa. Za recept od 3 sastojka nudi puno opcija za personalizaciju osobnoj preferenciji okusa.
Ovako izgleda još vruć iz mikrovalne i svježe izokrenut iz čaše:
NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI
U nutritivnom smislu, ovaj kolač je to samo po imenu. Nije prepun šećera i drugih loših sastojaka. Zapravo, uz 325 kcal predstavlja energijski prilično lagan doručak. Istovremeno će zbog svojih sastojaka biti dosta zasitan. Nutritivne prednosti koje donose banana i zobene u kombinaciji s jajem čine ga snažnom i uravnoteženom podlogom za početak dana.
Zobeni kolač nudi ravnotežu vitamina i minerala iz voća, kompletni protein jaja, vlakna zobenih pahuljica. Još k tome se da prilagodit svojim željama i uživati u okusu po izboru – vanilija, cimet, čokolada ili kakao. Uživajte ovaj brzi kolač iz čaše polako, gušt je u svakom zdravom zalogaju.
Energija | masti | ugljikohidrati | vlakna | proteini |
325 kcal/1361 kJ | 9 g | 49 g | 8 g | 13 g |
banana bez glutena borovnice brusnice brzi obroci cink domaća nutela jaje jednostavni recepti kolač iz čaše lagan doručak namaz od lješnjaka vlakna zasitan doručak zasitna jela zobene pahuljice zrele banane