Heljda (Fagopyrum esculentum) je zrno bogato poviješću. Za jelo se koristi na razne načine u mnogim kuhinjama od Azije do Europe. Kod nas je dugo poznata i raširena kultura u prehrani. Nekada je bila puno češća na jelovniku, danas izvučena iz gotovo zaborava.
Godinama je potiskivana nauštrb pšenice. Ostala bi vjerojatno duboko zakopana rijetkost. Možda kao regionalna egzotika, ponegdje u kulinarskoj tradiciji. Međutim, kako je s vremenom rasla svijest o problemu celijakije i glutena, zamjenske žitarice za pšenicu postale su tražene. Potraga je “otkrivala” nove žitarice bez glutena. Među njima je bila i heljda. U zadnje vrijeme tu su i kvinoja i druge pseudožitarice.
Nevezano uz gluten i pšenicu, heljda zaslužuje svoje mjesto u prehrani. Nije samo rezerva s klupe za zamjene za rižu ili kukuruz. Ima bogatu povijest upotrebe u raznim tradicijama i mnoštvo nutritivnih prednosti. Zaronimo malo u njenu povijest i pogledajmo zašto je nerijetko hvaljena kao superhrana.
POVIJEST I MJESTO U PREHRANI
Porijeklo heljde seže tisućama godina daleko u ogromna prostranstva središnje Azije. Počela se uzgajati prvo u Aziji, odakle se proširila u Europu i Sjevernu Ameriku. Narodi istočne Europe, poput Ukrajine, Rusije i Poljske, i danas imaju bogatu kulturnu baštinu u pripremi jela od heljde.
U Europi je postala popularna zbog otpornosti na klimu i nametnike. Izdržljiva priroda biljke i prilagodljivost oštroj klimi osigurala joj je mjesto gdje su drugi usjevi teško ili varljivo uspijevali. Ponekad se koristi i za kontrolu korova, zelenu gnojidbu i kako hrana za stoku.
Glavni dio biljke koji se koristi u prehrambene svrhe je sjeme. Heljdino sjeme je trokutastog oblika, smeđe do zelenkaste boje. Veličina sjemena varira, obično je sitnije od tipičnih žitarica. Ima karakterističan orašast okus, koji se pojačava blagim prženjem.
Heljda raste brzo i ima karakteristično srcoliko lišće. Cvjetovi su mali, bijeli ili ružičasti. Biljka obično cvjeta u srpnju i kolovozu. Drugi dijelovi su također jestivi. Osim sjemena, mladi listovi se mogu kuhati ili koristiti u salatama. Cvjetovi se također mogu dodati jelima.
Tradicionalno se heljda koristi primarno kao kuhana žitarica ili kaša, potom u prerađevinama. Danas se sve češće može pronaći heljdino brašno. Osjetljivo je na užegnuće poput zobenog, zbog nešto višeg udjela masti. Heljdina krupica može se koristiti na razne načine.
Brašno daje orašastu notu i snažne okuse. Odlično se dopunjuje s pšenicom za kruh i tijesta. Od brašna se može raditi tijesto za razne namjene. Dobro se miješa sa pšenicom, heljdin i pšenični miješani kruh je odličan primjer. Brojni su primjeri kako se dobro uklopila su popularna stara narodna jela.
Kuhana kaša, kruh, rezanci i drugi prilozi izrađeni od tijesta, kolači. Ruski blini od heljdina brašna, korejske pajeon slane palačinke od heljde i povrća, japanski soba rezanci, ili kod nas heljdine (hajdine) štrukle. U francuskoj Bretanji svoje je mjesto u kuhinji našla u slanim palačinkama zvanim galette (galettes bretonnes). Varniške ili kreplach su okruglice punjene heljdinom kašom, iz židovske istočnoeuropske tradicije. Slične su kineskim gyoza kuhanim okruglicama.
U zemljama istočne Azije, od heljde se radi čaj. U Japanu se zove sobača (sobača), u Koreji memil cha, a u Kini kuqiao-cha. Kuhanje očišćenog i poprženog zrna daje slatkast napitak ugodna okusa. Slično čaju od zobi. Ako ste mislili da je heljda samo za kašu, ovo mnogima možda otvori vrata za drugačije mogućnosti korištenja trokutastog zrna.
U obrocima je odličan izvor ugljikohidrata za energiju, zato je popularno jutarnje jelo. Davno prije nego je gluten postao tema. Diljem istočne Europe dan započinje tanjurom heljdine kaše. Tamo je zovu jednostavno kaša.
Usvajanje u prehrambene običaje nije odmogla ni svestranost i raznolike mogućnosti primjene u jelima. Duga povijest upotrebe znači da je u mnogim zemljama postala stupom prehrane, osobito u istočnoj Europi i Aziji.
Uz toliku raširenost, heljdu zapravo nije nikada trebalo ni otkrivati. Ona je već bila tu, samo zakopana u tradiciji. U zadnje vrijeme je postala nešto više popularna jer je tražena u jelima kao alternativa za pšenicu.
U Hrvatskoj je prisutna u nizu jela kao dio tradicionalne prehrane, osobito u sjevernim krajevima, te u Sloveniji. Regionalni kajkavski naziv je hajda ili ajda. U zapadnim jezicima je poznata kao buckwheat (eng.) i buchweizen (njem.). Buck je riječ za jelena, ali nije dobila ime po njemu. Ime dolazi od stare nizozemske riječi za bukvu (beech). U slobodnom prijevodu bila bi nešto poput bukvinog žita.
Sličnog naziva je druga srodna biljka koju zovemo tatarska heljda (Fagopyrum tataricum). Udomaćena je žitna kultura u zemljama srednje Azije, ali rijetka u prehrani zbog gorčine. U svijetu promijenjenom problemom glutena, tatarska heljda možda bude slijedeća velika stvar. Ako se uspije riješiti problem gorkog okusa.
Mogli bi ovdje dodati neku narodnu izreku koja bi dobro opisala putešestvije heljde. Od zaborava do povratka na velika vrata. Gluten joj uzeo mjesto na tanjuru, gluten je vratio na tanjur. Došla maca na vratanca, what goes around, comes around. Puno je načina za opisati kako se “otpisana” heljda (moderno je reći cancelled) vratila u velikom stilu.
Danas je raširena u prehrani mnogih zemalja diljem svijeta. Osim što ne sadrži gluten, heljda ima mnoge hranjive koristi koji je čine vrijednim dodatkom jelovniku. To je samo dodatno naglašeno ako je prisutna intolerancija pšenice odnosno osjetljivost na glutena i celijakija. Pitanje što ću jesti ako ne mogu kruh (pšenični) i tjesteninu ima više nego adekvatan odgovor u heljdi.
U čemu je nutritivna snaga heljde ukratko? Izdvajaju se visok udio vlakana, mangana, magnezija. Bogata je fitonutrijentima. Nizak sadržaj FODMAP vlakana. Vrijedan je izvor proteina za vegetarijance.
NUTRITIVNI SASTAV HELJDE
1. Vlakna
- Heljda je bogata vlaknima koja blagotvorno djeluju na probavu. U sastavu ima 10,3 g vlakana (na 100 g suhog zrna), čime značajno pridonosi funkciji i održavanju zdravlja gastrointestinalnog sustava. Vlakna imaju i dodatne koristi, prije svega za regulaciju masnoća u krvi i kolesterola. Važna su za osjećaj sitosti i punoće nakon obroka. U osnovi predstavljaju znatno niži glikemijski indeks. Posebno u odnosu na rafinirane, bijele prerađevine drugih žitarica.
2. Proteini
Heljda se smatra dobrim izvorom proteina među žitaricama. Sadrži otprilike 11-13% proteina. To je informacija bitna za vegetarijance i vegane. Dobra je količina, ne i sastav. Poput drugih žitarica, heljda ne sadrži kompletne proteine. Glavna limitirajuća aminokiselina je lizin, potom i leucin. Pogledajmo sadržaj drugih esencijalnih aminokiselina, čak i ako udvostručimo količinu na 200 g.
Sadržaj ili profil esencijalnih aminokiselina u 200 g suhog zrna heljde (nekuhano) je u donjem prikazu:
Lizin kao limitirajuća aminokiselina čini da niti 200 g suhog heljdinog zrna nije dovoljno za osiguranje adekvatnog unosa proteina. U kuhanom stanju to je gotovo 3x veća količina. Više od ½ kg kuhane heljde, i još nismo ni na 50% potrebnog unosa lizina.
Zato u veganskoj prehrani žitarice, uključujući heljdu, moraju tražiti komplementarne proteine kroz kombinacije s unosom mahunarki i orašastih plodova. Pogledajmo dalje nutritivne vrijednosti u 100 g proizvoda.
-
- Heljda ima nizak sadržaj šećera i nizak glikemijski indeks (GI). Kuhana heljda daje GI 30 do 35. To je svrstava u red namirnica niskog glikemijskog indeksa. Prednost za one koji moraju paziti na unos šećera. Bez obzira da li je riječ o dijabetesu, inzulinskoj rezistenciji gdje trebaju voditi računa o regulaciji glukoze u krvi.
- Masti su većinom nezasićene masti (mono i poli po 0,83g), uz vrlo nizak udio zasićenih (0,6 g). Od nezasićenih je znatno više omega-6 nego omega-3. Omjer 1:13 svakako nije povoljan. Sadrži 0,76 g omega-6 i 0,062 g alfa-linolenske kiseline (ALA) omega-3 kiseline. To je ujedno i manja mana sastava heljde. Budući su masti u heljdi općenito niskog sadržaja, loš omjer omega 3/6 slabo dolazi do izražaja, gledano u okviru uravnotežene prehrane.
-
- Zanimljiv je sadržaj mineralnih tvari. Prije svega se ističu magnezij i mangan. Jedna šalica kuhane heljde osigurava 60% preporučenog dnevnog unosa magnezija! To je više od pola dnevnog unosa u samo jednom obroku. Usporedno više nego neke mineralne vode koje zovemo “magnezijeve vode”. Malo je namirnica koje se mogu pohvaliti takvim sastavom magnezija (vidi pod indijanska banana). Uz odličan sastav mineralnih tvari, i vitamini su više nego solidni. 100 g suhog zrna sadrži 2,5 mg željeza (18% DV), te znatne količine fosfora (320 mg, 46% DV), cinka (2,4 mg, 24% DV) i mangana (1,6 mg, 81% DV). Tu su još i kalij s 320 mg (16%) te selen s 8,5 mcg (15% DV). Vitamin B1 (0,22 mg), B2 s (0,27 mg), B5 (1,23 mg) i folat (42 mcg) daju oko 20% DV, te nešto više vitamina B6 (0,35 mg) za 25%. Tražite li složiti multivitaminski obrok, heljda je više nego prikladan kandidat za izbor priloga.
-
-
- Heljda je svojstvena po sadržaju rutina. To je vrsta bioflavonoida koji ima brojna korisna djelovanja. Osim što je snažan antioksidant, istraživanja ga povezuju s blagotvornim djelovanjem na zdravlje krvnih žila, osobito vena. Djeluje antihipertenzivno (snižavanje visokog krvnog tlaka) i protiv otvrdnjivanja krvnih žila (Hu i sur., Food & function, 2007). Veći dio rutina se nalazi u ljusci zrna, manji dio u unutrašnjosti. Zanimljivo je spomenuti da tatarska heljda sadrži 300 x više rutina.
- Kvercetin je još jedan flavonoid prisutan u heljdi. To je antioksidant dobro istraženog spektra korisnih djelovanja. Raspon koristi ide od protuupalnog, antimikrobnog do antikancerogenog učinka. Dodatno, dio je modela prehrane za dugovječnost, protektivnog učinka u degenerativnim procesima starenja.
- Heljda sadrži i niz drugih korisnih fitonutrijenata. Pored rutina i kvercetina tu su i drugi flavonoidi (viteksin, izoorientin) i polifenoli (fagopirini, fenolne kiseline). Tu su i bioaktivni peptide s antimikrobnim i antitumorskim učinkom (Park & Ohba, Applied biochemistry and biotechnology 2004), kao i ACE te BPL inhibitorne peptide koji djeluju hipotenzivno (snizuju krvni tlak) (Lee i sur. Peptide science 2002).
- Sadrži i fagopiritole, biološki aktivne spojeve s potencijalnim djelovanjem kod policističnih jajnika i dijabetesa tip 2. Sličan kao na primjeru avokada, heljda sadrži svoju vlastitu čudnu vrstu šećera. D-fagomin je vrsta imino-šećera. Njegova moguća korist istražuje se kod debljine, inzulinske rezistencije i podrške imunosnog odgovora na bakterijske patogene.
- Neka istraživanja ukazuju na antialergijska svojstva heljde kroz inhibiciju histamina (Jing i sur., International Journal of Molecular Sciences, 2016). In vitro straživanja ukazuju i na moguće neuroprotektivno djelovanje heljde kod neurodegenerativnih procesa poput Alzheimera i Parkinsona (Gulpinar i sur., Food Research International, 2012.)
- Heljda sadrži inhibitore proteaza, tvari koje zaustavljaju umnožavanje kancerogeneih stanica (Wang i sur., Journal of Agricultural and Food Chemistry 2014.)
-
kome može smetati heljda?
Alergija na heljdu je zabilježena, premda u manjem broju slučajeva. Specifično gorak okus heljde može smetati određenim osjetljiviim skupinama. To je ujedno i glavna prepreka zašto je manje popularna u prehrani.
Nepce naučeno na rafiniranu hranu zasićenu šećerom i mastima, teže prihvaća gorčinu. Problem okusa heljde može se djelomice smanjiti namakanjem i ispiranjem zrna prije kuhanja. Klijanje je također jedna od mogućnosti, za poduzetnije.
Bogatstvo fitonutrijentima može nekada dati dvostruko značenje. Neki od fitonutrijenata u sastavu heljde ponašaju se i kao antinutrijenti. Heljda sadrži manje antinutrijenata u usporedbi s nekim drugim žitaricama. Iako ima nešto fitata (spojevi fitinske kiseline), koje mogu smanjiti apsorpciju određenih minerala, njihova razina nije visoka.
Pravilnom pripremom, poput namakanja, kuhanja ili klijanja, ovi antinutrijenti mogu se značajno smanjiti. Pored fitata ovojnica sadrži i tanine. Njihovo antinutritivno djelovanje odnosi se na iskorištavanje mineralnih tvari. Mogu remetiti apsorpciju kalcija i cinka iz hrane.
Tu su i lektini, dobro poznati problematični proteinski spojevi. Također se nalaze i u pravim žitaricama i mahunarkama. Heljda sadrži i inhibitore tripsina, enzima zaduženog za razgradnju proteina. Kuhanjem se smanjuju njihove količine.
PRAVA ŽITARICA ILI PSEUDO ŽITARICA?
Za neke podjela oko klasifikacije žitarica može izazvati zbunjenost. Heljda je iz porodice dvornjača (Polygonaceae), a ne trava (Graminae ili Poaceae). Bliži rođaci su joj rabarbara (Rheum rabarbarum) i kiselica (Rumex acetosa). Rabarbara je relativno rijetka, ali ne i nepoznata povrtna kultura. Kiselica je raširena livadna biljka koju se smatra korovom, iako je jestiva.
Heljda se naziva pseudo-žitaricom samo kako bi je botanički razlikovali od pšenice i drugih pravih žitarica. Daje zrno koje čini žito i melje se u brašno. Konzumira se i prerađuje poput drugih bezglutenskih žitarica, iako botanički nije srodna s njima.
Za nutricionizam kao struku, klasa pseudo žitarice ničim ne umanjuje njenu nutritivnu vrijednost. Točno je da nije iste građe poput pšenice i drugih glutenskih klasika koji nose laskavu titulu pravih žitarica. Ne sadrži gluten. Ipak, heljdino brašno se ponaša jednako kao i druga bezglutenska brašna. Štoviše, osim manjka glutena, u receptima prilično vjerno oponaša pšenicu u drugim svojstvima.
Svrstavanje u ladice često izaziva pomutnju i nepotrebne rasprave. Sam naziv pseudo- prikriva njeno nutritivno bogatstvo. Ne treba se time zamarati. Ista vrsta rasprave vodi se o to me jesu li rajčice voće, a lubenica povrće. Premda je tehnički krivo, slobodno možemo heljdu gledati poput drugih žitarica. Nutritivni razlozi daleko prevladavaju u njenu korist.
Heljda inače nije korisna samo u prehrani. Trokutasti oblik zrna ima i drugih tradicionalnih načina primjene. Neljušteno zrno heljde koristi se za izradu punjenje jastuka. Za koju hranu se još može reći da doslovno može spavati na njoj?
RECEPT ZA HELJDINE PALAČINKE
Sastojci za smjesu za heljdine palačinke:
1 šalica heljdinog brašna
1 jaje
1 šalica punomasnog mlijeka
2 čajne žlice smeđeg šećera
0,5 čajne žlice praška za pecivo
0,5 čajne žlice soli
2 jušne žlice otopljenog maslaca
Priprema: spojiti odvojeno suhe i mokre sastojke, povezati u smjesu. Peći na malo masti ili ulja na zagrijanoj tavi. Poslužiti uz mljevene orahe, pasirane borovnice, pekmez od aronije ili drugi po izboru.
Umjesto mlijeka možete koristiti biljni napitak u zamjenu. Bademov, zobeni, rižin ili drugi. Šećer također možete izbaciti u potpunosti. Cimet, ekstrakt vanilije ili kakao u prahu mogu biti dobar dodatak za malo izazovniji okus i miris palačinki.
UMJESTO ZAKLJUČKA, PREPORUKA
Heljda kroz bogatu povijest osigurala svoje mjesto u prehrani. Šteta je gledati je samo kroz prizmu odsustva glutena. Predstavlja više nego hranjiv izbor i za one koji nemaju problem s glutenom.
Unatoč svojoj povijesti i važnosti u prehrani mnogih naroda, heljda je u nekim razdobljima bila pomalo zanemarena. Suvremeni interes za zdravim i cjelovitim namirnicama vratio je heljdu na stolove diljem svijeta. Ne moramo je zvati superhranom da bi potvrdili ono što su naši preci dobro znali. Trokutasto zrno ima mnoge hranjive koristi.
Heljda donosi jedinstvenu kombinaciju nutrijenata, uključujući visok udio proteina, vlakana te mineralnih tvari. Njezina bogata kulinarska povijesti raširenost ukazuje na dugotrajnu prisutnost u prehrani mnogih kultura. Uvođenje heljde u prehranu može donijeti korisnu raznolikost i prednosti za zdravlje srca, dijabetičare i sportaše. Ako imate problem s venama, rutin iz heljde dugoročno može biti od nemale koristi.
Za sve koji moraju tražiti alternativu pšenici i tradicionalnim glutenskim žitaricama, ali ne samo zbog odsustva glutena. Kulturna baština govori o njenoj raširenosti i zašto je bila davno prepoznata po nutritivnoj važnosti. Dnevno je na jelovniku milijuna ljudi. U palačinkama, rezancima, tjestenini, kruhu ili kao kaša. Na kraju, evo bar 10 razloga u korist heljde ..
TOP 10 RAZLOGA ZA VIŠE HELJDE U PREHRANI
- Odličan izvor energije iz ugljikohidrata sa sporim otpuštanjem
- Odličan izvor vlakana
- Integralna žitarica, sadrži sve hranjive sastojke kako ih je priroda pakirala u zrnu
- Nizak glikemijski indeks, dobra namirnica za regulaciju šećera u krvi
- Odličan izvor magnezija
- Sadrži širok spektar antioksidanta
- Solidan izvor proteina među biljnim namirnicama
- Ne sadrži gluten, dobra za sve koji ciljaju izbjegavati ili zamijeniti pšenicu iz prehrane
- Dobra je za zdravlje srca, probavnog trakta i krvnih žila
- Može se pripremati na različite načine, uključujući palačinke, rezance, čaj, okruglice, kašu kao prilog
• Crespo, J. B. , Domingo, M. V. , Arauzo, N. H. , Castillo, M. J. , Delavalle, M. B., Foix, M. P. S. , Sánchez, D. V. , & Izquierdo‐Domínguez, A. (2021). Real life study of the use of omalizumab for pediatric patients with multiple food allergies. Allergologia et Immunopathologia, 49(2), 15–22
• Jing, R. , Li, H. Q. , Hu, C. L. , Jiang, Y. P. , Qin, L. P. , & Zheng, C. J. (2016). Phytochemical and pharmacological profiles of three Fagopyrum buckwheats. International Journal of Molecular Sciences, 17(4), 589.
• Pokrovskii SN, Belozerskii MA. Ingibitor tripsina iz semian grechikhi [Trypsin inhibitor from buckwheat seeds]. Biokhimiia. 1980 Nov;45(11):2104-10.
• Noreen S, Rizwan B, Khan M, Farooq S. Health Benefits of Buckwheat (Fagopyrum Esculentum), Potential Remedy for Diseases, Rare to Cancer: A Mini Review. Infect Disord Drug Targets. 2021;21(6)
• Gulpinar, A. R. , Orhan, I. E. , Kan, A. , Senol, F. S. , Celik, S. A. , & Kartal, M. (2012). Estimation of in vitro neuroprotective properties and quantification of rutin and fatty acids in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) cultivated in Turkey. Food Research International, 46(2), 536–543
Wronkowska, M. , Soral‐Śmietana, M. , & Krupa‐Kolak, U. (2010). Buckwheat as a food component of a high nutritional value under the prophylaxis of gastrointestinal diseases. European Journal of Plant Science and Biotechnology, 4, 64–70.
aminokiseline antioksidanti čaj od heljde dijabetes FODMAP glikemijski indeks heljda leucin limitirajuća aminokiselina magnezij mangan metionin minerali okruglice palačinke prehrana na biljnoj osnovi profil aminokiselina proteini pseudo žitarice rabarbara rezanci rutin soba sobacha tjestenina ugljikohidrati varniški vegetarijanstvo vitamini zdravlje srca zdravlje vena željezo žitarice