Pola šalice malina je oko 60-70 g. Zavirimo u nutritivni sastav. Sadrži 4g vlakana, 3g šećera (fruktoze i glukoze), gotovo ništa masti i proteina, i trećinu dnevne potrebe vitamina C. Vezano uz one koji paze na unos soli (hipertenzija) ili imaju problema s radom bubrega bitno je napomenuti mineralni sadržaj. Maline sadrže praktično nula natrija, malu količinu fosfata, nešto kalija. Od makrominerala tu je nešto magnezija, sitno željeza i cinka, te nešto vitamina A i drugih vitamina B kompleksa (niacin, riboflavin i tiamin).
Nutritivna kvaliteta čini maline idealnim laganim obrokom kada ste na dijeti. Uz solidan nutritivni sastav, maline sadrže vrlo respektabilan sastav antioksidanta i dragocjenih fitokemikalija. Moćni antioksidativni sastav predvode crveni antocijani i fenolne kiseline (elaginska, kafeinska, ferulična, kumarinska), a zaokružuje resveratrol. Da, to je onaj resveratrol koji se ističe kao ključna molekula francuskog paradoksa i mediteranske prehrane, dug život srca i krvnih žila. Maline imaju jaku kombinaciju hranjivih sastojaka i bioaktivnih tvari koja ih stavlja visoko na listi vrijednosti za zaštitni utjecaj na naše zdravlje. Nježne strukture, ali nose puno više nutritivne snage od jednog vitamina ili ketona. Maline daju najviše u svježem stanju.
Nećete smršaviti od šalice malina, ali preporučujem svakako uvrstiti ih na jelovnik kada radite na tome. Dolazi ljeto, a vi tražite saveznika da bi trud vježbanja zadnjih mjesec (dva) još malo iskoristili? Nagradite sebe malinama poslije vježbanja, kao obrok za oporavak. Ili obrok na poslu u dane kada ne vježbate. Fenomenalno mirišu, imaju lijepu boju i tope se u ustima. Dodajte ih u proteinski šejk (sjajno se slaže s okusima vanilije i čokolade), jutarnje žitarice ili malomasni jogurt.
Vitamin C, mangan, vlakna, malo šećera, antioksidanti, ketoni. Dobitna kombinacija lakoće i specijalizacije za podršku redukcijskoj prehrani. Teže kategorije poput kardiovaskularnih bolesti, upalnih kroničnih bolesti, karcinoma? Dalek je put od laboratorijskih in vitro koncentracija do stvarnog učinka koji mogu postići u prosječnim obrocima za ljduski organizam. Ako maknemo senzacionalizam i neumjerene izjave industrije fitnessa o čudotvornosti, malina ostaje dovoljno vrijedna da bi se uvrstila redovito na jelovnik tijekom sezone voća.
Životinjske studije potvrdile su teze protuupalnog djelovanja, antioksidativni učinak te (zanimljivi dio za dijetalce) stabilizacijsko djelovanje na metabolizam. U antioksidativnom pogledu, sve čime hvalimo i kujemo u nutritivne superstar zvijezde borovnice, vrijedi i za maline. Ona rečenica, “…, ali ne manje vrijedne”, pa, ovdje joj je mjesto. Nisu isti sastojci, ali korist je na toj razini. Namjerno ne koristim riječ supervoće, jer je dosta zloupotrebljavana u ovom kontekstu.
Inače, maline možete uživati i van sezone. Veći dio proizvodnje maline ionako ide u preradu. Koriste se za sokove, džemove i pekmeze, voćne jogurte, sušene za žitarice, druge slastice. Smrznute maline se mogu pronaći normalno van sezone. Ipak, najbolje su svježe, ili kao osnova za smoothieje i druge deserte bez pečenja i kuhanja. Odličan su dodatak kao voćni prilog zobenim pahuljicama i drugim žitaricama. Mogu se dodati svježe u sezoni, sušene ili smrznute. Svoj specifični miris i okus uvijek spremno podijele i oplemene obrok.
Zato, sad je vrijeme potražiti ovo crveno voće na tržnicama i kod OPG-a. Uživajte i priuštite tijelu bogatstva koja su u malinama, savršeno dok su svježe. Ako slučajno nađete crne maline, još bolje – slikajte i podijelite 😉
Pregled vrijednosti maline (100g) iz američke tablice prehrambenih vrijednosti (FoodData central 2020)
antioksidanti antocijani bobičasto voće bobice dijeta dijetalac ketoni lignani lokalno malina mangan mršavljenje resveratrol sezonsko vitamin C vlakna voće