Nakon jagode, dolaze nam maline i drugo bobičasto voće. Budući je blizu kraj sezone, završnica je kampanje mršavljenja, foto-finiš. Zato su sve su namirnice koje mogu biti potencijalni predmet interesa u kampanji mršavljenja pod povećalom. Dani su u pitanju, ljeto stiže. Prije par godina maline su postale interesantne industriji mršavljenja zbog sadržaja ketona. Ali, ova delikatna bobica krije puno više od toga u sočnim, mirisnim plodovima. Uživajte dok su svježe i sezonske.
Maline uglavnom poznajemo kao crvene. Međutim, jeste li znali da osim svojstvene boje maline, plodovi mogu doći i u ljubičastoj, žutoj i crnoj varijanti? Crne maline kod nas je teško naći, dok su na zapadnim tržištima hit zbog svojih antioksidativnih svojstava. Nije odmogla ni svjetska popularizacija otkad je ketone maline provalila fitness industrija. Maline kao novi (sad više ne tajni) sastojak za mršavljenje su oslonac milijuna dijetalaca. Uvijek su aktualni pokušaji da se prevari prirodu bar malo i lakše smršavi.
Osim interesa za suplemente, u porastu je potrošnja maline na svjetskoj razini. Proizvodnja maline i malinarstvo kao grana poljoprivrede zadnjih godina sustavno raste u svijetu. Jeste li znali da je Bosna među 10 najvećih svjetskih proizvođača malina? Osim Bosne i Hercegovine, vodeće zemlje u proizvodnji i izvozu maline su Srbija, Rusija, Poljska, SAD i Meksiko.

NUTRITIVNO BLAGO
Pola šalice malina je oko 60-70 g. Zavirimo u nutritivni sastav. Sadrži 4g vlakana, 3g šećera (fruktoze i glukoze), nula natrija, gotovo ništa masti i proteina, i trećinu dnevne potrebe vitamina C. Nešto kalija i magnezija, sitno željeza i cinka, te nešto vitamina A i B kompleksa.
Osim ovih kvaliteta, koje ih usput čine idealnim laganim obrokom kada ste na dijeti. Maline sadrže dragocjene fitokemikalije ketone, antocijane, lignane, elagitanine.
Moćni antioksidativni sastav predvode crveni antocijani i fenolne kiseline (elaginska, kafeinska, ferulična, kumarinska), a zaokružuje resveratrol. Da, to je onaj resveratrol koji se ističe kao ključna molekula francuskog paradoksa i mediteranske prehrane, dug život srca i krvnih žila. Maline imaju jaku kombinaciju hranjivih sastojaka i bioaktivnih tvari koja ih stavlja visoko na listi vrijednosti za zaštitni utjecaj na naše zdravlje. Nježne strukture, ali nose puno više nutritivne snage od jednog vitamina ili ketona. Maline daju najviše u svježem stanju.
KOME SU MALINE POSEBNO PREPORUČLJIVE?
Nećete smršaviti od šalice malina, ali preporučujem svakako uvrstiti ih na jelovnik kada radite na tome. Dolazi ljeto, a vi tražite saveznika da bi trud vježbanja zadnjih mjesec (dva) još malo iskoristili? Nagradite sebe malinama poslije vježbanja, kao obrok za oporavak. Ili obrok na poslu u dane kada ne vježbate. Fenomenalno mirišu, imaju lijepu boju i tope se u ustima. Dodajte ih u proteinski šejk (sjajno se slaže s okusima vanilije i čokolade), jutarnje žitarice ili malomasni jogurt.
Vitamin C, mangan, vlakna, malo šećera, antioksidanti, ketoni. Dobitna kombinacija lakoće i specijalizacije za podršku redukcijskoj prehrani. Teže kategorije poput kardiovaskularnih bolesti, upalnih kroničnih bolesti, karcinoma? Dalek je put od laboratorijskih in vitro koncentracija do stvarnog učinka koji mogu postići u prosječnim obrocima za ljduski organizam. Ako maknemo senzacionalizam i neumjerene izjave industrije fitnessa o čudotvornosti, malina ostaje dovoljno vrijedna da bi se uvrstila redovito na jelovnik tijekom sezone voća.
Životinjske studije potvrdile su teze protuupalnog djelovanja, antioksidativni učinak te (zanimljivi dio za dijetalce) stabilizacijsko djelovanje na metabolizam. U antioksidativnom pogledu, sve čime hvalimo i kujemo u nutritivne superstar zvijezde borovnice, vrijedi i za maline. Ona rečenica, “…, ali ne manje vrijedne”, pa, ovdje joj je mjesto. Nisu isti sastojci, ali korist je na toj razini. Namjerno ne koristim riječ supervoće, jer je dosta zloupotrebljavana u ovom kontekstu.
KAKO ISKORISTITI MALINE U OBROCIMA?
Inače, maline možete uživati i van sezone. Veći dio proizvodnje maline ionako ide u preradu. Koriste se za sokove, džemove i pekmeze, voćne jogurte, sušene za žitarice, druge slastice. Smrznute maline se mogu pronaći normalno van sezone. Ipak, najbolje su svježe, ili kao osnova za smoothieje i druge deserte bez pečenja i kuhanja. Odličan su dodatak, kao svježe ili smrznute, kao voće sa zobenim pahuljicama i drugim žitaricama.
Zato, sad je vrijeme potražiti ovo crveno voće na tržnicama i kod OPG-a. Uživajte i priuštite tijelu bogatstva koja su u malinama, savršeno dok su svježe. Ako slučajno nađete crne maline, još bolje – slikajte i podijelite 😉
Pregled vrijednosti maline (100g) iz američke tablice prehrambenih vrijednosti (FoodData central 2020)
antioksidanti antocijani bobičasto voće bobice dijeta dijetalac ketoni lignani lokalno malina mangan mršavljenje resveratrol sezonsko vitamin C vlakna voće