Brzi sendvič – pršut i sir- za međuobrok više je od kruh-meso kombinacije. Često zbog misli kako nemamo vremena, odustanemo od ostalih sastojaka. Šteta, jer uz par jednostavnih poteza možemo brzi sendvič dignuti na jednu višu nutritivnu razinu.
Sendvič je forma obroka, princip kombiniranja slojeva različitih namirnica. Sama riječ dolazi iz engleskog jezika, obrok nastao po ideji Johna Montagua, engleskog plemića (Earl of Sandwich) koji je živio u 18. stoljeću. Obično jedan sloj bude od kruha žitarica, a drugi od suhog mesa ili mliječnih prerađevina. Danas ovaj koncept raširen u mnogim oblicima i načinima, nezaobilazan je dio ponude ulične hrane i fast fooda diljem svijeta. Omiljen zbog jednostavnosti pripreme, sendvič može biti lagan ili energetski gust. Kada se teško suzdržati od jela čim se vratimo kući, izbor pada na brzi obrok. Sendvič je vrlo često rješenje, posebno ako večera “još nije gotova”. Evo rješenja kako brzi sendvič – pršut i sir – nutritivno obogatiti, uz standarni sastav hladnjaka.
Uravnoteženost u prehrani nije teško postići ako se svjesno biraju sastojci. Serviranju također treba posvetiti pažnju. Koristite začine da bi nagradili čula, uživali u obroku i usporili konzumaciju. Uzmimo kukuruzni baguette, prerezan na dvije šnite ukoso. Polako natrgajte pršut ili šunku, bez puno masti. Namažite svježi kravlji sir na baguette, pospite dobrim prstohvatom mljevene crvene paprike. Po sendviču polako dekorirajte potočarku ili drugo lisnato povrće, ili začinsko bilje. Dodajte rotkvicu ili rajčicu. Servirajte na mjestu koje služi za odmor misli, a nije ispred televizora, tableta ili drugog monitora. Želimo osviješteno hranjenje, ne besvjesno trpanje.
Brzi sendvič je također odličan izbor za jutarnji obrok jer se brzo slaže a koncentrira hranjivost. Može i kao užina za vrijeme koje se spremate provesti vani, za izlazak van ili šetnja prije večere …
SASTOJCI
- kukuruzni baguette
- mladi kravlji sir
- pršut
- rotkvica
- potočarka
- crvena slatka paprika u prahu
- origano
- vlasac, sitno kosan