Brzi sendvič pršut i sir više je od kruh i meso kombinacije za međuobrok. Često zbog misli kako “nemamo vremena za to”, odustanemo od dodatka ostalih sastojaka. Tako se sve svodi na čistoću masti koje nose pršut i sir, te ugljikohidrate i gluten iz kruha. Šteta, jer uz par jednostavnih sastojaka možemo brzi sendvič dignuti na višu nutritivnu razinu.
Brzi sendvič je forma brutalno ogoljenog obroka. Princip kombiniranja različitih namirnica je sveden na osnovno. Dva komada kruha i nešto između. To bi bila kuća koja ima zidove i krov. Isti nas ne priječi da za sastojke odaberemo više namirnica. Na proteinsku osnovu, pršut, naresci, sir, riba, tofu, nije zabranjeno dodavati povrće i začine. U nutritivnom pogledu to je obogaćivanje, ne samo gledano kulinarski. Kako je ideja sendviča došla iz potrebe za jednostavnošću, ne mora takvom i ostati.
Sama riječ sendvič dolazi nam iz engleskog jezika. Obrok nastao po ideji Johna Montagua, engleskog plemića (Earl of Sandwich) koji je živio u 18. stoljeću. Obično jedan sloj bude od kruha žitarica, a drugi od suhog mesa ili mliječnih prerađevina. Danas ovaj koncept raširen u mnogim oblicima i načinima, nezaobilazan je dio ponude ulične hrane i fast fooda diljem svijeta. Omiljen zbog jednostavnosti pripreme, sendvič može biti lagan ili energetski gust. Kada se teško suzdržati od jela čim se vratimo kući, izbor pada na brzi obrok. Sendvič je vrlo često rješenje, posebno ako večera “još nije gotova”. Evo rješenja kako brzi sendvič – pršut i sir – nutritivno obogatiti, uz standarni sastav hladnjaka.
Uravnoteženost u prehrani nije teško postići ako se svjesno biraju sastojci. Serviranju također treba posvetiti pažnju. Koristite začine da bi nagradili čula, uživali u obroku i usporili konzumaciju. Uzmimo kukuruzni baguette, prerezan na dvije šnite ukoso. Polako natrgajte pršut ili šunku, bez puno masti. Namažite svježi kravlji sir na baguette, pospite dobrim prstohvatom mljevene crvene paprike. Po sendviču polako dekorirajte potočarku ili drugo lisnato povrće, ili začinsko bilje. Dodajte rotkvicu ili rajčicu. Servirajte na mjestu koje služi za odmor misli, a nije ispred televizora, tableta ili drugog monitora. Želimo osviješteno hranjenje, ne besvjesno trpanje.
Brzi sendvič je također odličan izbor za jutarnji obrok jer se brzo slaže a koncentrira hranjivost. Može i kao užina za vrijeme koje se spremate provesti vani, za izlazak van ili šetnja prije večere …
SASTOJCI ZA BRZI SENDVIČ
kukuruzni baguette
mladi kravlji sir
pršut
rotkvica
potočarka
crvena slatka paprika u prahu
origano
vlasac, sitno kosan
Začini po želji s drugom vrstom luka, peršinom i slično.