Nutriskop
  • Naslovna
  • Nutricionist
    • UPITNIK 2
  • Blog
  • Kontakt
kalkulatori
rižoto s komoračem i skuta
23/04/2014 by nutriskop
Namirnice, Obroci, Recepti

Rižoto s komoračem i skuta, instant klasik

SASTOJCI

Rižoto je jelo koje se može jednostavno i brzo pripremiti, ali i obogatiti na različite načine. Ovaj rižoto s komoračem napravljen je s kombinacijom bijelog povrća i kokosovim pahuljicama. Za odabir sira kao priloga izbor je pao na posnu varijantu albuminskog sira. Najlakše smo pronašli istarsku skutu. Umjesto sira, rižoto s komoračem ujedno može komplementirati i drugi proteinski prilog. Primjerice, meso ili kozice. Ako slijedite plant-based prehranu, može i tofu kao zamjena za meso.

Rižoto s komoračem se vrlo lako priprema. Na mješavini ulja i masti lagano pirjati rižu. Povrće kratko blanširati prethodno, i dodavati tijekom pirjanja. Pred kraj dodati malo maslaca. Komorač je dijelom dodan svježi, a dio je blanširan. Sitno sjeckan, slijedio je poslije dodatka korjenastog povrća. Korabica i mrkva te korijen peršina sjeckani su na sitnije komade i blanširani (kratko prokuhani). Kokosovo brašno je dodano kao posip na kraju, netom poslije maslaca.

U jelu nema luka niti češnjaka, što daje jelu na lakoći probavljivosti. Za ljubitelje češnjaka, može se koristiti maslinovo ulje infuzirano češnjakom. Na taj način nema češnjaka i u jelu, a ipak dobijemo njegovu aromu. Primjerice, ako vam problem stvaraju namirnice s visokim FODMAP sadržajem, češnjak je visoko na listi intolerancije namirnica.

Svo troje povrća ima dobar profil FODMAP, osobito mrkva i korabica. Mrkva je povrće koje se često koristi zbog niskog FODMAP sadržaja. Korabica je niskog FODMAP sadržaja i preko pola kilograma dnevno. Kod komorača ne vrijedi slobodno dodavanje jer treba paziti na količinu. Nisko je do 50 g komorača. Više i neće biti potrebno, jer je komorač jako aromatičan pa ga ne treba puno količinski dodavati. U tom smislu, ovdje je prisutan gotovo u svojstvu začina, ako gledamo malu količinu koja se dodaje. 

Masnoće u ovom obroku su ključ okusa. Izbor je bio na kombinaciji ekstra djevičanskog maslinovog ulja i nerafiniranog organskog kokosovog ulja. Rezultat je lako probavljivi obrok je uz kombinaciju okusa korabice, komorača i kokosa. Dobar je za energetsko punjenje u danu pojačane tjelesne aktivnosti. Brza i laka probava riže ovdje je usporena dodanim povrćem. Jedna dobra sezonska salata će biti sjajna za prateći prilog. Zimi ili na jesen može i salata od cikle.

Kao energijski obrok, ovaj rižoto s komoračem idealan je prije treninga ili vanjske aktivnosti. Posebno za sportove ili vježbe izdržljivosti. Aerobic, trčanje, triatlon, vožnja bicikla ili rolanje. Zbog lakoće neće opteretiti probavu, ali će supstancijalno i dugoročno rezervirati dopunu energijske potrebe. Također će biti dobar izbor obroka za oporavak nakon treninga snage. Sadrži ključnu kombinaciju ugljikohidrata i visokovrijednih proteina iz skute.

Rižoto s komoračem je odličan primjer lako probavljivog obroka. Zato je dobar izbor obroka prije fitnessa, sporta ili rekreativnog vježbanja. Čak može dobro doći i za zahtjevnije aktivnosti poput rekreativnog penjanja i planinarenja ili dugih šetnji u prirodi, ili za dan na moru ili jezeru, šetnju u prirodi.

Kod hipokloridije ili SIBO, rižoto s komoračem može biti primjer lagane večere. Jednostavno se priprema, nema petljanja s lukom i okus je vrlo aromatičan i zasitan. Posebno je dobro naglasiti za ljubitelje kokosa, da je komorač ključni dodatak za aromu ovog jela. Kombinacija komorača i kokosa je ono što daje posebnu notu uz dodatak laganog sira.

RIŽOTO S KOMORAČEM – SASTOJCI

  • riža, basmati ili parboiled
  • komorač
  • mrkva
  • korabica
  • peršin korijen
  • peršin list, usitnjen
  • kokosovo brašno, bez šećera
  • kokosovo ulje
  • maslac
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, kuhinjska ili morska
  • papar, crni ili crveni

Umjesto kokosovog ulja može poslužiti i domaća svinjska mast ili loj. Umjesto maslaca može maslo ili ghee. Umjesto komorača može dobro poslužiti i cvjetača. Na kraju rižoto pospite s malo svježe rezanog peršinova lista.

Rižot je najbolje jesti toplog. Probajte ga iskoristiti u jednom obroku, premda se može jesti i u kasnijem obroku isti dan.

Kao zamjenu za rižu, možete koristiti i druge, rjeđe korištene žitarice poput prosa, kvinoje ili heljde. Danas su lako dostupne i zastupljene u većini trgovina. Ponekad treba proširiti izbor namirnica. Vrtjeti 3 iste žitarice (kukuruz, pšenica, riža) vodi u jednoličnu i dosadnu prehranu.

basmati energetski obrok kokos kokosovo brašno kokosovo ulje korabica maslac mrkva Nutriskop blog obroci peršin peršinov list preworkout riža rižoto skuta

Next article Jogurt i krastavci salata - extra lagani obrokjogurt i krastavci salata

Recent Posts

Prehrana kod anemije – hrana i manjak željeza01/05/2024
Superhrana u 5 primjera – gdje je problem?26/03/2024
Najčešće 3 žitarice u prehrani? Pšenica, kukuruz, riža20/03/2024

Tags

antioksidanti antocijani bjelančevine cikla cink debljina dijeta emocionalno hranjenje energija FODMAP hipokloridija imunitet jaja kalcij kalij kolesterol limun magnezij masti meso mikrobiota minerali mršavljenje omega-3 peršin polifenoli povrće probava probiotici proteini rajčica salata sir ugljikohidrati vitamin A vitamin C vitamin D vitamini vlakna voće zdravlje srca češnjak šećer željezo žitarice
Pravila privatnosti | Privacy policy | Nutriskop © 2023