Jednostavna proljetna salata rajčica sa skutom i medvjeđim lukom, brza je i lagana varijanta obroka. Hranjiva je i ujedno i zasitna. Kombinacija luka i skute joj daje u isto vrijeme oba svojstva. Dulje se probavlja zbog sadržaja proteina u siru. Luk je samo još malo produljuje i daje osjeća punoće i sitosti.
Divlji ili medvjeđi luk, lokalno poznati i kao luk srijemuš je blag i aromatičan pripadnik porodice lukovica. Iako blag, još uvijek daje prepoznatljiv okus luka, samo bez poznate oštrine drugih vrsta. Zbog svoje blagosti može i tamo gdje ljutina i oštrina drugih odbijaju. Često svoje mjesto zahvaljuje težini ili ljutini običnog crvenog ili bijelog luka. O ljutici da ne govorimo.
U kombinaciji s posnom skutom i svježom rajčicom, ovaj brzi obrok uz medvjeđi luk dobiva dodatnu dimenziju. Posebno na bogatstvu okusa i sitosti. Začinjen maslinovim ili drugim hladno prešanim uljem, nadomješta sitost i punoću okusa. Izbor skute ili drugog posnog sira smanjuje udio masti u obroku.
Samim tim probava brže registrira lakoću. Zbog svog svojstvenog mirisa luk mnogi izbjegavaju dodavati u međuobroke. To je šteta zbog njegovih nutritivnih prednosti. Luk se inače gotovo savršeno nadopunjuje sa raznim sirevima. U salatama podiže okus ulja koje se koristi. Nekad se upravo koristi da prikrije okus ulja kojem nismo skloni. Primjerice, maslinovog ili lanenog ulja. Čak se i pesto može raditi od medvjeđeg luka, kao zamjena ili dopuna uz bosiljak.
RAJČICA, SIR I ULJE
Gledajući okus rajčica se također odlično slaže s posnim skuta sirom. Zbog blagog ali punog okusa, albuminski sirevi vole povrće s jačom aromom. Malo soli i luk će samo istaknuti sklad ove kombinacije. U nutritivnom pogledu, skuta je posebna vrsta sira. Radi se od sirutke. Ovo je važno istaknuti jer je sirutka bogata visoko vrijednim proteinima koji sadrže sve esencijalne aminokiseline. Štoviše, protein sirutke mnogi poznaju kao whey, proteinski prašak.
Analizirajući sastav proteina u ovom obroku, on je sasvim adekvatan mesu ili ribi. Imamo proteinski punovrijedan izvor proteina albuminskog sira kao što je skuta. Dalje, skuta ne sadrži puno masti, pa je dodatak ulja dobar način da se izbjegne određeni osjećaj suhoće. Ovdje smo koristili maslinovo ulje. Za izraženiji mliječni okus, moguće je dodati malo grčkog jogurta.
Sadrži najvećim dijelom jednostruko nezasićene masti (MUFA, monounsaturated fatty acids). Izbor maslinovog ulja daje vrijednost unosa nezasićenih masnih kiselina u prehrani. O vrijednosti maslinovog ulja i njegovom statusu u mediteranskoj prehrani vjerujem da ne treba trošiti puno riječi. Stoljetna tradicija njegova uzgoja i primjene u kulinarstvu dovoljno govori.
Ono što u ovom obroku nije visoko zastupljeno su ugljikohidrati. Mogu se dodati u obliku kruha, ili kuhane kaše od žitarica. Primjerice, neke neutralne poput kvinoje ili couscousa. Opcionalno uz ovu salatu može ići neko integralno pecivo, ili drugi izvor cjelovitih žitarica. Time bi još podigli njegovu hranjivu vrijednost i proširili ionako impresivnu paletu nutrijenata.
Salata rajčica sa skutom i medvjeđim lukom je hranjivi međuobrok umjerene kalorijske vrijednosti. Po svom sastavu je izbor uravnoteženih namirnica iz skupine mliječnih proizvoda i povrća. Može biti sadržajan međuobrok za više aktivne dane na poslu ili u uredu. Također odličan lagani popodnevni ili večernji obrok za toplije dane. Medvjeđi luk je prisutan na tržnicama i trgovinama gotovo samo u proljeće. Zato je ovaj obrok najbolji u sezoni medvjeđeg luka. Može se i van sezone pripremati. U prilog se mogu kombinirati druge vrste luka. Vlasac ili poriluk mogu također biti dobra kombinacija.
Drugi put nakon treninga probajte nešto sa žlicom, uz isti učinak. Salata rajčica sa skutom i medvjeđim lukom daje jednaku kvalitetu proteina, a je okus slani i puno bogatiji. Odličan je način za okrijepiti se poslije treninga. Osvježenje za organizam nakon odrađenog vježbanja ili fitnessa nadoknađuje proteine i elektrolite. Lako je probavljiv i ne zahtijeva kuhanje ili dugotrajno slaganje. Malo sjeckanja i obrok je za par minuta gotov.

SALATA RAJČICA SA SKUTOM I MEDVJEĐIM LUKOM – RECEPT I PRIPREMA

Salata rajčica sa skutom i medvjeđim lukom
Ingredients
- 5 jušnih žlica skuta sir
- 1 čajna žlica maslinovo ulje extra vergine
- 1 srednja rajčica
- 3 lista medvjeđeg luka
- 1 srednje pecivo
Instructions
- Rajčica i medvjeđi luk narežu se na željeni oblik, posuti maslinovim uljem (ili drugo hladno prešano ulje). Posoliti i dodati 5-6 žlica skuta sira. Po želji dodati papra i limunovog soka.