U posljednje vrijeme meksička kuhinja udomaćila se i u ponudi naših maloprodajnih lanaca. U ponudi su razne meksičke mješavine, umaci i više drugih gotovih i polugotovih proizvoda za pripremu američkih jela. Originalno tortilja (tortilla) je vrsta beskvasne okrugle lepinje iz Meksika. Punjene tortilje su se dobro udomaćile, i s punim razlogom.
Tortilja je zapravo slična tankoj lepinji. Polugotova namirnica koja može dugo stajati zapakirana, i ne zahtjeva kompliciranu pripremu. Sve su to razlozi zbog kojih se tako dobro uklapa u gradski način života modernog čovjeka. Sve što još treba za izradu balansiranog obroka je pripremiti priloge za punjenje. Uz par minuta podgrijavanja, otvara se paleta mogućnosti. Slaganje uravnoteženog obroka gotovog za čas postaje puno lakše. Uz nešto malo prethodne pripreme, naravno. Ako ste lijeni za kuhanje, ili u stisci s vremenom, možete koristiti i namirnice iz konzerve.
Punjene tortilje pružaju idealan način kako djecu uključiti u učenje zdravog modela prehrane. Sudjelujući u slaganju jela, mogu praktično učiti o ravnoteži, dovoljnosti i odabiru sastojaka prema. Prema učenju potrebne količine, izgradnji vlastitog okusa. Što je još važnije, dobiva se osjećaj za zdrav konačni sadržaj jela ako smo se iole držali raznolikosti.
Osim luka, punjene tortilje su prilika uvesti na jelovnik djeteta i zelenu salatu. Ako je salata kao zasebno jela neprivlačna, ne mora biti zelena salata kao namirnica odbačena. Isto vrijedi također za luk. Općenito, odličan način za proširiti izbor namirnica. Razne druge, poput patlidžana ili bundeve, također mogu pronaći svoje mjesto u slaganju punjenja. Umjesto sosa od rajčice, može i mutabal ili baba ganuš.
Umjesto ribanog sira mogu se koristiti i skuta ili druga vrsta sira, na primjer mozzarella. Za vegansku kombinaciju idu uobičajene proteinske zamjene mesa poput tofua ili seitana. Mogu se dodati i mljeveni bademi ili orasi. Umjesto teških umaka, možete koristiti pesto za začiniti nadjev. Neki za punjenje koriste dodatne žitarice, poput kukuruza, kvinoje ili riže.
SASTOJCI I PRIPREMA ZA PUNJENE TORTILJE
Sve sastojke unaprijed pripremite. Povrće nasjeckajte i složite u posudice. Ako radite s mesom, pripremite ga unaprijed, kao i umak koji ćete koristiti. Ovakav pristup omogućava da svatko može složiti vlastitu kombinaciju po želji, ne moraju svi jesti isti recept. Zato su punjene tortilje zahvalne za pripremu kad imamo broj ljudi s različitim navikama. Korištenjem kukuruznih tortilja čak možete imati i bezglutensko jelo.
Dakle, sve sastojke za slaganje nadjeva postavite na stol u odvojenim posudama. Tako svatko za stolom može žlicom dodati po svojoj mjeri i prema vlastitom ukusu složiti nadjev. Punjena tortilja ili wrap je brz i lagan međuobrok. Ovisno o sastojcima, biće kalorijske vrijednosti prosječnog ručka. Prednost je što izborom više povrća i salate bude lakša. Dodatkom težih umaka, majoneze ili mljevenog junećeg mesa iz bolonjez umaka, podiže se kalorijska vrijednost.
Ono što svakako treba biti cilj je koristiti više vrsta povrća u dodatku. Dobivamo uravnotežen obroka i raznolikost sastojaka. Uz puno povrća ovako složene punjene tortilje mogu biti i odličan izvor vlakana. Osobiti ako su rađene od brašna cjelovitih žitarica. Zasitnost se može pojačati dodatkom začina i drugih sastojaka, pa se kao takve lako mogu uklopiti u dijetni režim prehrane za redukciju tjelesne mase.
SASTOJCI ZA PUNJENE TORTILJE
- 1 tortilja
- 2 jušne žlice ribanog sira edamca
- 1 šaka zelene salate
- prstohvat sušenog origana
- 1 jušna žlica luka, rezanog na kolutove
- 2 jušne žice mljevenog mesa u umaku od rajčice i luka

punjena tortilja
Punjene tortilje su jelo koje dobro funkcionira tijekom cijele godine. Možete koristiti kiseli kupus umjesto svježih namirnica. Mogućnosti su dosta široke, a mašta je granica. Osim mesa, moguće je koristiti i kozice ili škampe, tunu i druge proizvode iz konzerve.
Zahvalna je i za korištenje ostatka od ručka ili jela od prethodnog dana. Posebno ostataka mesa i pečenja. Može ići i kao slatka varijanta, umjesto palačinke ili komada kruha.
Prilikom kuhanja graha i drugih mahunarki, odvadite jedan dio za kasnije. Punjene tortilje su osvojile svijet. Najviše zbog široke palete mogućnosti pripreme, gotovo univerzalne moći korištenja raznih sastojaka iz kuhinje i smočnice. Možete koristiti klasične recepte, a možete stvoriti i svoju kombinaciju omiljenih sastojaka.