Voda s krastavcima, Sassy voda, limunada s krastavcima, voda s đumbirom, hladni čaj od mente i krastavaca … Prilično mnogo različitih naziva i varijanti kruži. za ovaj korisni ljetni recept osvježavajućeg pića. Proširio se jer je praktičan i jednostavan za pripremu. Može se složiti na brzinu.
Kao jednodnevni recept, ne zahtijeva puno pripreme. To jest ako imate hladnjak uvijek opremljen strateškim namirnicama. To bi bili limun i đumbir. Mentu je u vrtu iznimno lako uzgojiti. Ako nemate vrt, teglica sa začinskim biljem je dobrodošla u svakom stanu.
Brzina spravljanja u ovom slučaju ne oduzima nutritivnoj koristi. Kako većina ljudi ne planira nabavu namirnica, često dođe do pojednostavljivanja recepta. I to je također u redu. Primjerice dovoljna su vam dva od navedenih sastojaka i već imate osnovu za oplemeniti okus (i sastav) vode. Nemali broj ljudi se žali kako teško piju vodu radi okusa. Možda je voda s krastavcima odlično rješenje za jednostavnu ali učinkovitu promjenu okusa. Za sportaše, uz malo podešavanja, voda s krastavcima može biti blizu izotonika.
VODA S KRASTAVCIMA, ALI…
Već i letimičan pogled na sastojke, daje sliku recepta za katastrofu. Barem se tako može učiniti nepcu koje nije okusilo sassy vodu. Okus krastavaca je specifična mješavina saponina, lagane kiselosti i dosta sluzi. Đumbir je ljut, izaziva toplinu i osjećaj žarenja. Menta sadrži mentol, koji u susretu s našim termoreceptorima čini osjećaj hlađenja. Limun je limun … prva i glavna asocijacija na kiselo. Što ćemo dobiti kad se sve to pomiješa?
Ukoliko niste probali, a razmišljate o pojedinačnim okusima, utoliko nemojte razmišljati već probajte. Evo još malo zbunjujućih podataka za računanje. Naš gustatorni sustav bilježi različite okuse. Receptori na jeziku razlikuju 5 okusa (gorko, slatko, kiselo, slano i umami). Tako naš jezik okusa razlikuje 5 slova. Obično se svodi na samo četiri glavna.
gorko, slatko, kiselo, slano
Jezik odjednom dobije sva četiri. To je jedan od razloga zašto se voda s krastavcima obično radi uz dodatak prstohvata soli i žličice meda. Nije loše za okus, mada krajnje razblažen i daleko od zasićenja čula.
U konačnici se u napitku navedene suprotnosti sjedinjuju na čudesan način. Rezultat je osvježavajući. Tako napisano zvuči poput blijede reklame. Većina komercijalnih pića i napitaka tvrdi kako osvježava. Za razliku od gaziranih slatkih pića s reklame, ovaj ne-industrijski napitak doista osvježava. I to bez dodanog šećera. Priroda se pobrinula drugačije, premda recept izgleda kao rogovi u vreći.
Puno bi kemije trebalo za objasniti kako je to moguće. Primjerice, mogli bi razraditi detaljnije o načinu hidracije. Ili o naizgled nemogućem slaganju sastojaka koji imaju suprotna djelovanja. Ili kako se količinama vrlo tanka (gotovo pa prozirna) hranjiva vrijednost krastavaca spaja sa žestinom limuna i đumbira. Onda imamo zbunjujuću kombinaciju grijućeg učinka đumbira kontra hladeće metvice.
Ako nema dodanog bijelog šećera, ne znači kako ga nema nimalo. Tu su nevidljivi šećeri. Usput budi rečeno, prosječan limun sadrži 2-3 grama šećera, ako niste znali. Trik je u tome da ga 3 put nadjačava i u neku ruku skriva limunska kiselina. Listići metvice također sadrže manju količinu ugljikohidrata. Ne morate brinuti oko kalorija kad je voda s krastavcima u pitanju. Sve to ide na 2 litre vode, pa ćete u najbolju ruku dobiti slatkasti okus. Naglašen kiselinom i metvicom.
KRASTAVAC
Krastavac (kukumar, ugorak) jednogodišnja je biljka iz iste obitelji kao lubenica i bundeva. Za sassy vodu čini nutritivnu osnovu koju vrijedi istaknuti. U sastavu ploda većinom je voda. Točnije, preko 95% krastavca je voda. Dobra stara H2O. Ali, ostalih <5% sadrži mnoštvo vitamina. Pazite, mnoštvo ne znači bogatstvo. Usporedba je to novčanika i riznice, ili škrinje s blagom. Ne govorimo o riznici nutrijenata (poput oraha, na primjer). Količine vitamina i minerala jedva bi napunile omanji novčanik. Blagodat krastavca je u širini sastojaka. Broj valuta koje sadrži je priličan.
Krastavac sadrži sve minerale, premda većinu u vrlo skromnim količinama. Donekle s izuzetkom kalija. Vitamini su još skromniji u sastavu. U najboljem slučaju svega par postotaka dnevne potrebne količine. Ali gotovo svi vitamini su tu. Naravno, s izuzetkom vitamina D te vitamina B12, kojih ionako nema u voću i povrću. Sadrži ACE trojac antioksidanta, kompletan ostatak B kompleksa, čak i nešto vitamina A.
Voda s krastavcima je poput blagog multivitaminskog koktela. Iako količine nutrijenata nisu značajne, svakako imaju utjecaja na osvježavajući učinak. Sve to, a druge biološki aktivne tvari krastavca nisu ni spomenute (antioksidanti, gorke tvari i dr.).
VODA S KRASTAVCIMA - SASTOJCI I DODACI
VODA je glavni sastojak. Može se koristiti obična vodovodna voda. Neki koriste filtriranu vodu iz kućnih uređaja za pročišćavanje. Može i na taj način. Razlika je u demineralizaciji sadržaja.
Ako koristite filtriranu vodu, svakako dodajte malo soli. Mali prstohvat na litru vode je obično dovoljan.
Spremnik u kojem ćete držati napitak može biti vrč, boca ili zdjela. Kako se najbolje čuva u hladnjaku, dobro je da spremnik ima poklopac. Svaki put prije nove smjese, dobro očistite vrč koju koristite. Povremeno provjerite za naslage kamenca.
MENTA, metvica ili nana, koristi se u prehrani i narodnoj medicini jako dugo. Različite vrste mente se koriste. Ima preko 250 vrsta. Desetak listova ili manje je dovoljno. Glavni sastojak je mentol, i najjači učinak daje paprena metvica. Ako želite jači osjećaj hlađenja, dodajte još par listića. Za još više mentola, ne morate kuhati. U mužaru (mortar) jednostavno izgnječite listove mente ili ih sitno nasjeckate nožem.
Za one kojima zbog osjetljivosti želuca smeta, može se isključiti iz recepta, ili zamijeniti drugom biljkom. Primjerice, matičnjak ili celer.
MED, za sve slatkog zuba, dragi sweet tooth people, ako već morate dodati slatkoću. Jedna žličica meda neće dramatično povećati energijsku vrijednost. S druge strane, mikrokoličine vitamina i minerala koje med prirodno sadrži, mogu ponešto dodati na nutritivnoj vrijednosti.
Ipak, nemojte pretjerivati. Niti 5 jušnih žlica meda neće značajnije popraviti sadržaj vitamina. Pošteno je sebi reći da med dodajemo zbog okusa. OK, i nešto imuno modulatora i antioksidanta. Po izboru gledajte cvjetne vrste, tipa bagrema ili livade, ako vam je okus glavni razlog. Mogu i stevija ili eritritol u zamjenu.
KRASTAVAC najbolje dodajte zadnji. Svježe rezane kriške narežite u zdjelicu. Posolite ih lagano ili prelijte s malo meda. Tako ćete izvući još malo arome.
Sok krastavaca je vezivo napitka. Ublažava i ujedno povezuje kiselost limuna, ljutinu đumbira i hladnoću mente. Kako bi očuvali ono malo vitamina koje sadrži, nemojte ga ostaviti na zraku. Za one osjetljivog želuca, sok koji krastavci puste nije isto što i jesti krastavac. Probajte oguliti koru, u njoj je gorčina. Prvo probajte malu količinu gotovog napitka. Zamjena mogu biti tikvice ili kivano.
ĐUMBIR je jedan vrlo zanimljiv rizom (iako ga zovemo korijen). Jedna je od najstarijih biljaka pripitomljenih za uzgoj. Među ostalim, sadrži gingerol i zingiberol, spojeve grijućeg i protuupalnog učinka. Ujedno djeluje kao blagi lokalni anestetik. Dobar kod mučnine ili bolesti putovanja.
Đumbir sadrži puno vlakana, ako ste ga naribali. Ako vam je ljutina previše, možete samo iscijediti sok. Ili dodati oguljene kockice đumbira umjesto rendanja. Ako nemate svježi, ili ne volite ostatnu ljutinu na prstima, možete koristiti i đumbir u prahu.
LIMUN birajte iz eko uzgoja, po mogućnosti domaći. U vodu ga možete dodati na nekoliko načina. Kao rezane kriške, ili pola cijeđeno a pola kriške. Tako će duže otpuštati sok. Ako želite više okusa limuna, naribajte malo korice.
Na 2 litre vode ide jedan limun, ali to je sasvim okvirno. Ovisno o preferenciji okusa kiselosti, dodajte manje ili više. Više o limunu u tekstu OVDJE. Zamjena može biti limeta. Dobre alternative su još i naranča, mandarina ili grejp.
Soli dodajte prstohvat. Zerica morske ili druge soli pojačava ekstrakciju sastojaka i neće nadjačati kiselkasto osvježavajuću notu okusa. Posebno ako ste već dodali žličicu meda. Malo natrijevog klorida (NaCl) za balans.
PRIPREMA I ČUVANJE
Sastojke jednostavno narežete na ploške ili kocke i ubacite u vrč s vodom. Možete ih promiješati, nakon svake runde dodavanja. Za osvježavajući učinak, najbolje je čuvati je u frižideru. Napitak se radi kvarljivosti najbolje radi svježe za jedan dan. Dulje od toga, krastavci i drugi sastojci mogu pustiti previše i tako promijeniti okus.
Za putovanja ili boravak vani, voda s krastavcima se može pripremiti večer ranije. Ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro je procijedite kroz sito ili gazu i pohranite u termos ili staklenu bocu. Ovisno koliko dugo želite čuvati hladnoću. Za one koji žele ledeno ne hladno, uvijek se može dodati par kockica leda.
Ovo je osnovni recept. Sassy voda naziv je dobila po Cynthiji Sassy, nutricionistici kojoj se pripisuju autorske zasluge za recept. Igra riječi je u tome da na engleskom sassy znači odvažan, srčan, živahan, čak i drzak. Ništa manje bi bilo pogrešno kada se spoje vruće i hladno, ljuto i gorko. Tako je ime u prenesenom značenju dobilo svoj kemijski i nutritivni odraz. Kod nas se naziv sassy voda manje koristi, puno češći izbor je voda s krastavcima.
Voda s krastavcima je recept koji kombinaciju krastavaca i limuna čini da dobro podnosi dodatke i varijacije. Oduzmite ili dodajte neki novi sastojak po volji. Ako vam je limun prejak, koristite blažu i slađu limetu. Može i naranča u zamjenu, grejp za hrabrije. Posebno ako netko voli naglasiti gorčinu u okusu, a zadržati kiselost, tu je grejpfrut ili gorka naranča. Ako uz hladeći i osvježavajući učinak želite i stimulans, vodu zamijenite zelenim ili crnim čajem. Kuhani plodovi šipka također mogu biti dobar starter.
Razni cijeđeni sokovi voća ili povrća mogu se dodati. Ili voće u komadu. Recimo, blago zgnječena kupina ili par bobica bazge ili aronije lako mogu dati željenu promjenu boje. Za one hrabrije, tu je aronija. Ili kivi, ribana slatka bundeva, kruška ili jabuka. Mnogo je načina kako promijeniti okus u onaj koji vam bolje paše.
mentol
gingerol
Voda s krastavcima, limun, đumbir i menta
Equipment
- 1 vrč
- 1 mali nož za sjeckanje i rezanje
Materials
- 2 litre vode obične ili filtrirane
- 1 srednji limun
- 12 listova paprene metvice ili druge vrtne začinske mente
- 1 jušna žlica ribanog đumbira ili 4-5 komada u kockicama
Instructions
- Pripremiti veći vrč, oko 2,5 litre zapremine. Napunite vodom. Narežite sastojke i ubacite u vodu, promiješajte i ostavite kratko da stoji u hladnjaku. Krastavac dobro operite i narežite na ploške. Nemojte rezati pretanko. Limun prerežite napola i ocijedite jednu polovicu, drugu narežite na ploške i ubacite u vodu. Limun treba biti nešprican ako ćete ubacivati ploške, inače ga samo dobro operite i iscijedite. Dodatje 12 listića mente. Najbolje paprene metvice, ali možete i druge vrtne vrste (klasasta, vodena ili druga jestiva). Odrežite komad đumbirova korijena, veličine debljeg palca. Ogulite koru i naribajte usitno, dodajte u vodu. Također možete samo oguliti i nasjeckati 3-5 kockica i ubaciti u vodu.OPCIONALNODodajte čajnu žličicu meda i mali prstohvat soli. Možete po želji dodati i druge listove jestivih biljaka (matičnjak, majčina dušica, celer..).
Notes
ACE antioksidanti bez dodanog šećera đumbir izotonik krastavac limun limunada ljeto menta minerali osvježavajuće piće piće Sassy voda vitamini voda voda s krastavcima