ZAŠTO HRANA ZA IMUNITET?
Hrana za imunitet nastala je iz potrebe za reakcijom jednog nutricionista na pojavu COVID-19 kao društvene sile. Ideja za seriju objava o imunitetu krenula je s realizacijom neposredno prije prve karantene 2020. godine. Sjedeći u izolaciji stana, jedino što je bilo moguće poduzeti je objavljivati. Prvi šok je nastao kod proglašenja prvih mjera i ograničenja. Znao sam da će ljudi raditi greške. Ipak, da će gotovo pred očima počistiti police brašna i WC papira, bilo je teško za očekivati. Što je dalje postajalo jasnije da će COVID-19 potrajati, to je češće kolalo pitanje ” Koju hranu trebam za imunitet?”.
Od početka ove svjetski raširene pandemije mnogo je toga napisano. Bilo je i sumanutih preporuka, i plaćena je velika cijena u ljudskim životima. Neke zapuštene teme su dobile na važnosti, nakon dugo vremena zanemarivanja. Primjerice, dobar dio stanovništva je u konkretnom primjeru naučio važnost vitamina D i posljedice njegova deficita kad nema sunca. Na žalost, dobar dio je ostao na istom znanju kao prije COVID-19.
Prehrana u izolaciji obilježena je u dvije faze. Prva je bilo manično kupovanje brašna i toalet papira. Druga, nakon određenog perioda trežnjenja, označena je traženjem odgovora na pitanje – postoji li određena hrana za imunitet? Doista je bio izazov napraviti pravi izbor hrane u vrijeme COVID-19 pandemije. Kao nutricionist, pokušao sam reagirati na novonastalu situaciju.
Kroz zadanih 30 objava o hrani birao sam ulogu neke namirnice prema tome kako može biti hrana za imunitet. U početku su ljudi razmišljali o mogućoj apokalipsi i panično kupovali brašno i WC papir, dok je pribrana i racionalna kupovina s ciljem jačanja imuniteta nakratko nestala. Panika čini da radimo krive odluke, stoga o hrani treba razmišljati prije kupovine. Svakako ne na temelju straha i nepromišljenih odluka.
Razum i panika
Prva crta razumnog razmišljanja je da svijet neće biti zaustavljen u karanteni. Da, brodovi s robom iz dalekih zemalja sporije će doći do odredišta, doći će do poremećaja u ekonomiji, a ponuda hrane biti ponešto drugačija. Ono što se gotovo zaboravilo u sjajnim terasama i alejama supermarketa sada je postalo životno važno. Recimo, trebaju li nam banane ili ne? Da li je rajčica voće ili povrće? Zašto nema vitamin D u supermarketu? Tko ima više vitamina C, limun ili kivi?
Da, još uvijek su tu bili mali proizvođači, lokalni OPG, domaća hrana. Jednom kad su globalni lanci opskrbe presušili, sjetili smo se lokalnih. Jedna skupo naučena (nadajmo se) lekcija o važnosti samodostatnosti prehrane i proizvodnji hrane za stanovništvo mnogih zemalja. COVID-19 epidemija pomogla nam je postaviti važno pitanje. Proizvodimo li dovoljno hrane za vlastite potrebe? Nadajmo se da će 2020. dati odgovor u pravcu lokalno, sezonski, samoodrživost, uz načela poštene trgovačke prakse.
Također su stasali brojni internet ponuđači i novopečeni distributeri hrane. Ad hoc Facebook grupe i brza reakcija nakon prvog šoka, dale su nekoliko pravih odgovora u zahtjevnom trenutku. Trend online vježbanja s trenerom pokazao se kao vrlo korisna mogućnost. Vježbanje u zatvorenom ali uz trenera i grupu preko Zooma bilo je za mnoge pravi potporanj očuvanju zdravlja u uvjetima izolacije.
Novi trendovi
Novi trendovi učinili su da, barem nakratko, procvate virtualna komunikacija i ubrza stvaranje lanaca dostave hrane. Kao nutricionist idealizirao sam da će trajnije zaživjeti od polja do stola. U praksi, fast food je kao postapokaliptična vrsta žilavo preživio i nastavio tamo gdje je stao 2019. Uglavnom, direktna komunikacija od kupca do potrošača je zaživjela. Neke online trgovine čak su se i srušile pod pritiskom narudžbi putem interneta (a nije WC papir kriv). U neku ruku možda i dobar pokazatelj koliko brzo se stvari mogu mijenjati kada postoji volja i potreba. Makar i prisilna volja.
Trend online naručivanja i brze dostave proizvoda i hrane koji je taman bio počeo razvijati se, tako je dobro došao. Upravo u vrijeme kad je bio najviše potreban malim lokalnim proizvođačima i OPG-ima koji su teško pronalazili put do kupaca u velikim gradovima. Hoće li ovaj trend biti kratkog daha ili izroditi dugoročne promjene prehrambenih navika, ostaje za vidjeti.
Ono što je sigurno, izbor hrane temeljen na informacijama još više dobiva na važnosti. Savjetovanje o prehrani uspješno se nastavilo kroz cijelo vrijeme pandemije, modelom online nutricionista. Poznavanje uloge ključnih nutrijenata i koristi koje može dati hrana za imunitet pokazalo se važnim orijentirom u vrijeme SARS-CoV-2 epidemije 2020. i 2021. godine.
Ako bi trebali sažeti poruku u svega nekoliko riječi što nam treba za respiratorne virusne infekcije, uključujući COVID-19?
HRANA ZA IMUNITET – SAŽETO
Prevenstveno sebi osigurajte opskrbu svježim povrćem i voćem. Uz to ide i kvalitetan izvor proteina. Meso ili mahunarke i žitarice kombo, ako ste vegan. Hrana za imunitet nalazi se u vrtu ili na tržnici, ne prvo ići u ljekarnu. Ovisno o godišnjem dobu, pobrinite se za unosa vitamina D. Od početka jeseni do tamo negdje pred kraj proljeća vitamin D je na niskoj razini kod mnogih. Ako niste sigurni, napravite mjerenje u krvnom laboratoriju. Imate li učestalo pad imuniteta, dobro je znati ako nešto fali u organizmu.
Birajte povrće i voće kojem je upravo sezona. Priroda je u njega spremila ono najbolje kad dozrije lokalno. Pijte dovoljno tekućine. Voda je odlična, ali tu su i alternative. Naglašeno dobre su jesenska, zimska i proljetna juha. Kao što ima hrana za imunitet, ima i ona koja nije. Suprotno podrške imunitetu donosi trpanje šećerima i mastima. Posebno hidrogeniranim uljima koja sadrže štetne trans masti.
Za određene ljude koji pate od alergija ili su preosjetljivi na određene namirnice, histamin može biti problem. Izbjegavajte konzervirane, sušene i ukiseljene namirnice. Koncentrirajte se na svježinu i kvalitetu hrane, ne na kvantitetu. Prekomjeran unos hrane vodi u debljinu (povišen BMI indeks) i nakupljanje masnog tkiva.
Posebno je za debljanje štetan visok unos šećera i kasna večera, ako ste cijeli dan proveli na kauču. Debljina je faktor rizika za imunitet. Kod COVID-19 s debljinom rastu šanse za komplikacije i bolničko liječenje, a najopasnija je citokinska oluja. Kompleksan i snažna pojava sustavne upale, pojačane od suvišnog masnog tkiva.
Ovdje je kompletna galerija infografika i tekstova objava na temu “Hrana za imunitet”.
TEME PREHRANE U COVID-19 IZOLACIJI
KLJUČNI NUTRIJENTI ZA IMUNITET
HRANA za imunitet
protiv imuniteta
- 0hrana za imunitet
- 01hidracija
- 02proteini
- 03proteinibiljni
- 04proteini biljni kombinacija
- 05lukovice
- 06VitaminD
- 07vitaminC
- 08Avitamin
- 09probava
- 10jagode
- 11kasna_vecera_masno-tkivo
- 12maline
- 14banana_
- 13zimska-juha
- 15rajcica_
- 16secer-mast-hidrogenirana
- 17limun
- 18zobene
- 19cink
- 20grozdje
- 21indijanska-banana
- 22histamin
- 23domaci-pesto-umak
- 24quinoa-kvinoja
- 25borovnice
- 26bundeva-tikva
- 27patlidzan
- 28kivi
- 29orah
- 30 30 dana XXX omega-3
- 31cikla
banane biljni proteini bjelančevine BMI indeks cink COVID-19 hidracija jagode komplementarni proteini luk malina masno tkivo mrkva namirnice za imunitet probava proteini rajčica sunce vitamin A vitamin C vitamin D voda